Primul medicament de recuperare post-AVC care repară leziunile cerebrale

Primul medicament de recuperare post-AVC care repară leziunile cerebrale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii de la UCLA Health, din SUA, au identificat şi testat primul medicament capabil să reproducă integral efectele reabilitării fizice după un accident vascular cerebral (AVC). Această realizare deschide drumul către potenţiale noi terapii pentru pacienţii care se confruntă cu dizabilităţi motorii post-AVC.

Accidentul vascular cerebral este principala cauză de dizabilitate la adulţi, deoarece majoritatea pacienţilor nu îşi recuperează complet funcţiile afectate. Acum, oamenii de ştiinţă au identificat un medicament care reactivează reţelele neuronale din creier afectate de un AVC.

Până acum, reabilitarea post-AVC s-a bazat aproape exclusiv pe terapie fizică, adică exerciţii de mişcare şi antrenament repetitiv pentru a restabili funcţiile pierdute.

Această abordare clasică are limitări majore, întrucât necesită mult timp şi efort din partea pacientului şi de cele mai multe ori produce efecte modeste, mai ales dacă pacientul nu poate face o reabilitare intensivă.

În cadrul studiului, echipa de la UCLA Health şi-a propus să găsească un medicament care să facă același lucru precum mișcarea.

”Reabilitarea după AVC este limitată în eficienţă, deoarece majoritatea pacienţilor nu pot susţine intensitatea necesară pentru recuperare. Obiectivul nostru a fost să identificăm un medicament pe care pacienţii cu AVC să îl poată lua şi care să producă aceste efecte ale reabilitării fizice”, a declarat dr. S. Thomas Carmichael, autorul principal al studiului, profesor şi şef al Departamentului de Neurologie al UCLA, conform UCLA Health.

”Recuperarea după AVC nu se aseamănă cu alte domenii ale medicinei, unde există medicamente disponibile pentru tratarea bolii, cum ar fi în cardiologie, boli infecţioase sau oncologie”, a mai spus omul de știință.

În cadrul studiului au fost testate pe șoareci, dar și pe pacienţi cu AVC, două medicamente, iar cel care a fost capabil să reproducă complet efectele reabilitării fizice după un AVC s-a dovedit a fi DDL-920, dezvoltat chiar în laboratorul UCLA.

”Reabilitarea reprezintă o metodă tradiţională de medicină fizică utilizată de decenii, însă este timpul să o modernizăm şi s-o adaptăm principiilor medicinei moleculare din prezent”, a completat medicul.

Medicina moleculară propusă de cercetători introduce o schimbare majoră: în loc să depindă doar de fizioterapie, pacientul ar primi un medicament care să stimuleze direct refacerea conexiunilor neuronale şi să reactiveze reţelele cerebrale afectate de AVC.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇