„Dacă a trecut un an și nu ți-ai revenit, nu mai e recuperare, e supraviețuire”. Prea puține centre și prea puțini bani pentru recuperarea pacienților cu AVC din România

„Dacă a trecut un an și nu ți-ai revenit, nu mai e recuperare, e supraviețuire”. Prea puține centre și prea puțini bani pentru recuperarea pacienților cu AVC din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Când a văzut la bicicletă că folosește sub 1% din piciorul pe care a făcut accidentul vascular și nu putea deloc să pedaleze, a început să plângă”, povestește S., al cărei soț a făcut un AVC hemoragic în 2016, în urma căruia a rămas cu o hemipareză pe partea dreaptă.

O slăbiciune musculară din cauza căreia acum se deplasează cu baston și are nevoie să fie cineva cu el, mai ales când iese din casă. Soțul lui S. este, însă, un caz fericit, pentru că a putut să beneficieze de recuperare. 

  • România are, potrivit unui studiu din 2022 din European Stroke Journal, cea mai ridicată rată de mortalitate la atacul cerebral din Europa, în timp ce o bună parte dintre cei care supraviețuiesc rămân cu sechele care pot duce la dizabilitate.
  • În acest context, specialiștii din cadrul Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională atrag atenția că AVC-ul reprezintă principala cauză de dizabilitate în România. 
  • Pentru a preveni permanentizarea sechelelor, pacienții ar trebui, susțin experții, să înceapă un proces de recuperare încă din timpul internării în spital.
  • Același studiu din 2022 arată însă că, pentru România, rata pacienților cu AVC care ajung să aibă parte de un proces de reabilitare oscilează în jurul a 5-9%
  • În funcție de sechelele cu care rămân, pacienții cu AVC pot fi încadrați în grad de dizabilitate. Potrivit unui răspuns oferit PressOne de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, pacienții cu cel mai grav grad de dizabilitate beneficiază lunar de puțin peste 700 de lei, bani meniți să „faciliteze egalizarea de șanse și favorizarea incluziunii sociale”. 
ADVERTISING

Citeşte informaţiile integral in articolul publicat de Press One


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇