Preşedintele Societăţii de Epidemiologie: Carantina este obligatorie în Bucureşti şi Ilfov

Preşedintele Societăţii de Epidemiologie: Carantina este obligatorie în Bucureşti şi Ilfov

Rata de infectare în București și Ilfov a depășit de mult timp cota la care era necesar să fie luate măsuri, spune Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Medicul consideră că este un moment critic și obligatorie carantina pentru cel puțin 14 zile, chiar dacă este o măsură incomodă.

„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate.

ADVERTISING

Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit Adevărul.

Record în București, situație gravă în Ilfov

Rata de infectare în Bucureşti a ajuns joi la 15,42 cazuri la mia de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei. Acum o lună, incidenţa era de 10 ori mai mică, de 1,52.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, în cele 40 de localități din Ilfov rata de infectare crește alarmant, astfel că 6 dintre ele au peste 20 de cazuri la mia de locuitori.

Cea mai gravă situație este în Clinceni, unde incidența este de 23,68 de cazuri la mie.

Doar 4 localități din Ilfov mai au rata de infectare sub 10 la mia de locuitori.

Cîțu nu vrea carantină, ci certificat verde inclusiv în magazine

Însă premierul demis Florin Cîțu a promis că nu va fi impusă carantina în București și Ilfov, pentru că nu ar avea rezultate. Sunt luate în calcul însă alte măsuri și, spune el, se discută impunerea certificatului verde pentru mai multe activități.

ADVERTISING

”Nu în acest moment, nu luăm această măsură. Şi anul trecut a fost discuţia despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. (…)

La orice activitate economică pe care o avem în România, unde intrăm în contact cu persoane, să avem certificatul verde. Dacă dorim să avem economia deschisă, cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult”, a spus Cîțu.

Potrivit acestuia, certificatul verde ar putea fi impus chiar și în magazine, afirmând că nu este o restricționare a oamenilor la cumpărături, ci o triere.

”Nu este o restricționare, este o triere. Aș merge pe ideea de a intra cu certificat verde și în magazine”, a subliniat Cîțu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇