Peste un miliard de doze de vaccin antiCovid au fost administrate în întreaga lume. 12 ţări nu au început încă imunizarea

Peste un miliard de doze de vaccin antiCovid au fost administrate în întreaga lume. 12 ţări nu au început încă imunizarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste un miliard de doze de vaccinuri antiCovid au fost administrate în întreaga lume, la mai puţin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă în decembrie.

Mai mult de jumătate din total (58%) au fost administrate în trei ţări: Statele Unite (225,6 milioane), China (216,1 milioane) şi India (138,4 milioane), potrivit AFP.

Dar, raportat la populaţie, Israelul este liderul, circa şase din zece israelieni fiind deja complet vaccinaţi.

Urmează în plutonul din frunte ţări ca Marea Britanie (49% din populaţie a primit cel puţin o doză), Emiratele Arabe Unite (peste 51%), Statele Unite (42%), Chile (41%), Bahrein (38%) sau Uruguay (32%).

ADVERTISING

În Uniunea Europeană, 128 de milioane de doze au fost administrate la 21% din populaţie. Cu mult în spatele Maltei (47%) şi Ungariei (37%), campioane ale celor 27, ţările cele mai populate din UE se situează în jurul mediei europene: Franţa (20,5%), Germania (22,6%), Italia (19,9%) şi Spania (22,3%).

În timp ce doza cu numărul 500 de milioane a fost administrată după patru luni, la 25 martie, a durat mai puţin de o lună pentru a dubla datele.

12 ţări nu au început încă vaccinarea

Dacă majoritatea ţărilor sărace au început să vaccineze, în principal datorită mecanismului Covax (OMS, alianţa Gavi şi coaliţia Cepi), vaccinarea rămâne un privilegiu al ţărilor cu "venituri ridicate" în sensul definit de Banca Mondială, unde locuieşte 16% din omenire, dar concentrează 47% din dozele injectate în lume.

ADVERTISING

Ţările cu venituri mici se mulţumesc deocamdată cu 0,2% din doze.

Pe glob, 12 ţări nu au început încă vaccinarea: şapte în Africa (Tanzania, Madagascar, Burkina Faso, Ciad, Burundi, Republica Centrafricană, Eritreea), trei în Oceania (Vanuatu, Samoa, Kiribati), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti).

În pofida controverselor al căror obiect este, vaccinul AstraZeneca/Oxford este cel mai răspândit în lume, deoarece este administrat în trei sferturi din ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 156 din 207, 75%).

ADVERTISING

El devansează Pfizer/BioNTech (cel puţin 91 de ţări, 44%), Moderna (cel puţin 46 de ţări, 22%), Sinopharm (cel puţin 41, 20%), Sputnik V (cel puţin 32, 15%) şi Sinovac (cel puţin 21, 10%).

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇