Peste trei milioane de copii din întreaga lume ar fi murit în anul 2022 ca urmare a infecțiilor rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu realizat de doi experți de renume în sănătatea copilului.
Copiii din Africa și Asia de Sud-Est s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului, scrie BBC.
Rezistența antimicrobiană – cunoscută sub acronimul AMR – apare atunci când microbii care cauzează infecții evoluează în așa fel încât antibioticele nu mai sunt eficiente.
Aceasta a fost identificată drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel global.
Un nou studiu scoate acum la iveală impactul dramatic al AMR asupra copiilor.
Folosind date din surse multiple, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială, autorii raportului au calculat că peste trei milioane de decese ale copiilor în 2022 au fost legate de infecții rezistente la medicamente.
Experții afirmă că acest studiu evidențiază o creștere de peste zece ori a infecțiilor legate de AMR în rândul copiilor în doar trei ani.
Numărul ar fi putut fi agravat și de impactul pandemiei de Covid.
Utilizarea crescută a antibioticelor
Antibioticele sunt folosite pentru a trata sau preveni o gamă largă de infecții bacteriene, de la infecții ale pielii până la pneumonie.
De asemenea, ele sunt uneori administrate preventiv, pentru a preveni o infecție în loc să o trateze – de exemplu, în cazul unei intervenții chirurgicale sau al unui tratament oncologic.
Totuși, antibioticele nu au niciun efect asupra infecțiilor virale, cum ar fi răceala comună, gripa sau Covid.
Unele bacterii au dezvoltat însă rezistență la anumite medicamente, ca urmare a utilizării excesive și inadecvate a antibioticelor, în timp ce producerea de noi antibiotice – un proces de durată și costisitor – a încetinit considerabil.
Autorii raportului, Dr. Yanhong Jessika Hu de la Murdoch Children's Research Institute din Australia și Prof. Herb Harwell de la Clinton Health Access Initiative, atrag atenția asupra creșterii semnificative a utilizării unor antibiotice care ar trebui rezervate doar pentru cele mai grave infecții.
Între 2019 și 2021, utilizarea antibioticelor din categoria „de supraveghere” – medicamente cu risc crescut de apariție a rezistenței – a crescut cu 160% în Asia de Sud-Est și cu 126% în Africa.
În aceeași perioadă, utilizarea antibioticelor de „rezervă” – tratamente de ultimă instanță pentru infecții severe și multirezistente – a crescut cu 45% în Asia de Sud-Est și cu 125% în Africa.
Opțiuni tot mai puține
Autorii avertizează că, dacă bacteriile dezvoltă rezistență și la aceste antibiotice, vor exista foarte puține, dacă nu chiar nicio alternativă pentru tratarea infecțiilor multirezistente.
„AMR este o problemă globală. Afectează pe toată lumea. Am realizat acest studiu pentru a atrage atenția asupra modului disproporționat în care AMR afectează copiii”, a declarat prof. Harwell.
„Estimăm că trei milioane de decese ale copiilor din întreaga lume sunt asociate cu rezistența antimicrobiană.”
Există o soluție pentru AMR?
OMS descrie AMR ca fiind una dintre cele mai grave amenințări la sănătatea globală, însă, vorbind de la Viena, Prof. Harwell avertizează că nu există soluții simple.
„Este o problemă complexă, care atinge toate aspectele medicinei și ale vieții umane”, a spus el.
„Antibioticele sunt omniprezente – ajung în alimentele noastre și în mediul înconjurător – așa că nu există o soluție unică.”
Cea mai bună metodă de a evita o infecție rezistentă este prevenirea infecțiilor în general, ceea ce presupune niveluri mai ridicate de imunizare, igienă și acces la apă curată, adaugă el.
„Va exista o utilizare tot mai mare a antibioticelor, pentru că tot mai mulți oameni au nevoie de ele, dar trebuie să ne asigurăm că sunt utilizate corect și că se administrează medicamentele potrivite.”
Dr. Lindsey Edwards, lector senior în microbiologie la King's College London, a declarat că noul studiu „marchează o creștere semnificativă și alarmantă față de datele anterioare”.
„Aceste descoperiri ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liderii din domeniul sănătății globale. Fără acțiuni decisive, AMR ar putea anula decenii de progrese în sănătatea copilului, în special în regiunile cele mai vulnerabile ale lumii.”