Pas important în medicină, cu ajutorul tehnologiei: pacemaker wireless, care se dizolvă în corp

Pas important în medicină, cu ajutorul tehnologiei: pacemaker wireless, care se dizolvă în corp
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru pacienții care au nevoie de ajutor doar temporar pentru reglarea ritmului cardiac a fost creat un pacemaker wireless care se dizolvă în corp. În plus, acesta nici măcar nu e foarte scump.

Primul pacemaker a fost implantat în 1958. De atunci, milioane de oameni au beneficiat de acest tip de dispozitiv. Numai că nu toată lumea are nevoie de pacemakere permanente. Există cazuri, ca după o operație pe cord deschis, când e nevoie de ele doar câteva zile sau săptămâni.

Pentru astfel de situații a fost creat pacemakerul wireless care se dizolvă în corp, arată The Guardian.

ADVERTISING

„După o perioadă critică de risc, funcționalitatea pacemakerului nu mai este necesară”, a explicat prof. John A. Rogers, de la Universitatea Northwestern, din Illinois, SUA, unul dintre autorii studiului care a dus la crearea noului dispozitiv.

Există deja pacemakere care pot fi folosite pentru perioade scurte de timp, temporar, însă pot apărea probleme, cazuri în care firele implantate prin piele pot prezenta un risc de infecție sau când sistemul extern de alimentare și control poate fi desprins în mod accidental, iar țesutul cardiac poate fi deteriorat atunci când dispozitivul este înlăturat.

ADVERTISING

Citește și Cazul neobișnuit al unui tânăr: A înghițit un ac care a ajuns din stomac direct în inimă

Toate acestea pot fi evitate cu noul dispozitiv. Acesta nu necesită baterii și poate fi implantat direct pe suprafața inimii și absorbit de către corp atunci când nu mai este necesar.

Dispozitivul, care va costa în jur de 100 dolari, nu conține fire și poate fi controlat și programat din exteriorul corpului.

Dispozitivul, care arată ca o rachetă de tenis în miniatură, este alimentat de tehnologie wireless. Astfel, energia cu radio frecvență dintr-un dispozitiv extern este trimisă la un receptor din pacemaker, acolo unde este convertită în curent electric folosit pentru a regla bătăile inimii.

ADVERTISING

Creatorii dispozitivului spun că s-a folosit o tehnologie similară celei utilizate la încărcarea wireless a telefoanelor inteligente și periuțelor de dinți electrice.

Vezi și Cât ar trebui să dormi în fiecare noapte ca să micșorezi riscul bolilor de inimă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇