Ochii ar putea fi cheia pentru diagnosticarea precoce a ADHD și autismului

Ochii ar putea fi cheia pentru diagnosticarea precoce a ADHD și autismului

Un nou studiu dezvăluie că afecțiuni precum ADHD și TSA (tulburarea de spectru autist) pot fi trădate de ochi.

Cercetarea, realizată de specialiști de la Universitatea Flinders și Universitatea din Australia de Sud, arată că din înregistrările oculare pot fi identificate semnale distincte pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburarea de spectru autist (TSA).

ADHD și TSA sunt ambele tulburări de neurodezvoltare care au o prevalență globală de 3,4% și, respectiv, 1%. Totodată, 1 din 3 copii cu TSA îndeplinește și comportamentul de diagnostic pentru ADHD, scrie IFL Science.

ADVERTISING

Ambele afecțiuni sunt diagnosticate în mod obișnuit în copilărie, dar nu e deloc simplu, în parte și din cauza trăsăturilor lor similare, după cum se arată într-un raport publicat de Frontiers in Neuroscience. Poate dura ani până ce un diagnostic corect este pus.

”Semnalele retiniene au nervi specifici care le generează, așa că dacă putem identifica aceste diferențe și le putem localiza pe căi specifice care utilizează diferite semnale chimice care sunt utilizate și în creier, atunci putem arăta diferențe distincte pentru copiii cu ADHD și TSA și, potențial, alte tulburări de dezvoltare neurologică”, a explicat dr. Paul Constable, autor principal al studiului.

ADVERTISING

Această abordare, a ”citirii” biomarkerilor din ochi, ar putea fi utilă în viitor și pentru schizofrenie și tulburare bipolară, au mai spus specialiștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇