Dorința de a consuma doar mâncare „curată” se poate transforma într-o boală gravă, de care nici nu îți dai seama

Dorința de a consuma doar mâncare „curată” se poate transforma într-o boală gravă, de care nici nu îți dai seama

Ortorexia este o tulburare de alimentație care, deși nu se află încă în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale  (DSM) al Asociatiei Americane de Psihiatrie, afectează un număr tot mai mare de pacienți, potrivit profesioniștilor din domeniul medical.

Ortorexia este obsesia de a mânca ”curat”, în baza unui set de reguli ce depind de persoane specifice și de contextul în care trăiesc, explică Jennifer Gaudiani, medic specialist în tulburări de alimentație și fondator și director medical al Gaudiani Clinic din Denver, pentru CNN. Un studiu din noiembrie 2023 a relevat că aproximativ 3 din 10 participanți prezentau semne de ortorexie.

ADVERTISING

Potrivit MedLife, Ortorexia este o tulburare de alimentație care se caracterizează prin obsesia patologică de a consuma numai alimente sănătoase. Cum poate dăuna sănătății preocuparea pentru mâncarea pură (bio)? Prin faptul că o preocupare inofensivă pentru alimentele pe care le consumam se poate transforma într-o obsesie patologică.

În aceste situații, calitatea hranei devine elementul central al vieții unei persoane, aceasta ajungând să calculeze numărul de calorii al tuturor alimentelor pe care le consumă, să își planifice meniul cu o zi în avans și chiar să cheltuiască sume importante de bani pentru a achiziționă exclusiv produse bio sau organice. Treptat, gama de alimente permise ortorexicului se diminuează ajungând, în final, să mai cuprindă doar câteva produse. Acesta este începutul malnutriției.

ADVERTISING

Tulburarea trece de multe ori neobservată sau nu este luată în serios, fiind asimilată dorinței de a mânca sănătos, trezind, din această cauză, chiar admirație.

Tulburările de alimentație au de multe ori o bază comună: o predispoziție genetică combinată cu factori de mediu, explică Jennifer Rollin, terapeut și fondatoare a Centrului pentru Tulburări de Alimentație din Rockville, Maryland.

Potrivit acesteia, de cele mai multe ori, tulburarea se învârte în jurul unui set de reguli rigide, fie că este vorba de numărul de calorii, de momentul consumului de alimente sau de ingredientele din alimente. De la o preferință se poate ajunge la obsesie.

ADVERTISING

Aderarea la astfel de reguli specifice ortorexiei poate fi costisitoare și stresantă, spun specialiștii. În plus, ortorexia se poate transforma în alte afecțiuni, precum bulimie și anorexie.

„Dacă ești o persoană care vrea doar să trăiască o viață echilibrată, socială, conectată, regulile ortorexiei te pot izola de ceilalți membri ai societății, pentru că ajungi să refuzi oportunitățile de a mânca cu alți oameni pentru că ei nu urmează aceleași reguli ca tine. Prin urmare, spui nu, iar lumea ta socială poate să se prăbușească și să devină destul de mică”, spune Gaudiani.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇