Urzica: ce beneficii are pentru sănătate și în câte feluri poate fi utilizată

Urzica: ce beneficii are pentru sănătate și în câte feluri poate fi utilizată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Urzica este o plantă erbacee, perenă ce se găsește pe întreg teritoriul țării noastre. Urtica dioica crește spontan pe toată suprafața globului, mai puțin în zonele centrale ale Africii și în sudul ei. Aceste plante au un spectru larg de utilizare fiind folosite în multiple domenii și industrii precum: farmacie, cosmetică, homeopatie, alimentație, zootehnie, agricultură ori pentru uz casnic. Pentru că sunt atât de des întâlnite la noi în țară, merită să îi descoperi beneficiile. Citește în continuare acest articol și află cât de multe întrebuințări are urzica și efectele ei asupra frumuseții și sănătății!

1. Urzica beneficii -  o gamă variată de utilizări

Urzica are efecte curative prin toate elementele vegetative, începând din zona superioară ce cuprinde flori, frunze și tulpină, până la partea inferioară ce presupune sistemul radicular al plantei. Urzicile sunt recoltate pe toată perioada anului, ele apar primăvara devreme și le găsești până toamna târziu. Perioada de înflorire a urzicii este între iunie și octombrie, iar inflorescența diferă în funcție de sexul plantei. Dacă florile sunt paniculate avem de-a face cu o plantă de tip mascul, iar dacă sunt pendule atunci planta este femelă. În ambele cazuri plantele au calități curative, mai ales că ele se recoltează la grămadă ca mănunchi de frunze/tulpini.

ADVERTISING

După cum spuneam, urzica este utilizată la scară largă sub diferite forme: ca plantă de sine stătătoare, sub formă de ceaiuri, zeamă, macerat, alimente, suplimente alimentare, tincturi, creme, uleiuri ori șampon. Urzicile sunt recunoscute ca fiind vârf de lance în tratamentele naturiste asupra multor afecțiuni. Aceste plante sunt utilizate ca remedii digestive, cicatrizante, expectorante, antidiabetice, remedii împotriva alopeciei, anemii etc.  

2. Ceai de urzică- cum se prepară

Ceaiul de urzică se prepară precum majoritatea ceaiurilor. La un sfert de litru de apă se adaugă o linguriță de plante de urzică, acestea pot fi utilizate uscate sau sub formă de tinctură. Apa se dă în fiert după care se lasă preț de câteva minute la infuzat. 

Ceaiul de urzică nu este gustos, dar nu este nici rău la gust. Pentru o experiență plăcută în timpul tratamentului se poate combina cu plante ori îndulcit cu miere, zahăr sau alți îndulcitori.

2.1 Ceai de urzică - beneficii

Ceaiul de urzică este deseori recomandat persoanelor cu probleme urinare ori afecțiunilor renale. Acesta are efect depurativ și astfel ajută în curățarea căilor urinare și renale. Pentru detoxifierea corpului sunt recomandate curele de ceai de urzică prin infuzarea frunzelor crude/proaspete de urzică pe care le găsim doar în perioada primăverii sau perioada toamnei. Cura constă în a consuma cel puțin 3 căni de urzică infuzata pe parcursul unei zile, timp de 4 săptămâni. Nu este recomandată fierberea pentru a păstra vitaminele și mineralele într-o formă cât mai bună. Această cură este ideală pentru cei care au deficit de fier sau se simt obosiți și fără vlagă, dacă nu au contraindicații, chiar și persoanele vârstnice pot consuma fără probleme. Ceaiul de urzică scade nivelul glicemiei din sânge și astfel este de mare ajutor pentru persoanele care suferă de diabet ori pentru cei care vor să prevină apariția diabetului. Pe lângă efectele tămăduitoare, prin conținutul mare de vitamine ceaiul de urzică poate avea rol de energizant natural. Pentru persoanele care caută o alternativă mai sănătoasă în detrimentul cafelei, ceaiul sau infuzia de urzică este o variantă la îndemână ținând cont că urzicile cresc spontan în cele mai neprielnice locuri.

ADVERTISING

2.2 Ceai de urzică - contraindicații

Ca orice lucru consumat în exces și ceaiul de urzică poate dăuna. Nu s-au semnalat cazuri de ”supradoză” de urzici, însă persoanele care se cunosc cu anumite afecțiuni trebuie să ia în calcul că ceaiul de urzică poate cauza dereglări dacă persoana în cauză urmează un tratament strict. Ceaiul de urzică prin calitățile sale mărește proprietatea sângelui de coagulare, astfel că dacă un pacient ia tratament cardiovascular este posibil să fie de ajutor până la un punct, în funcție de nevoile fiecăruia. În plus, efectul diuretic al urzicilor poate ajuta foarte mult, dar la fel, în anumite situații poate deregla la nivel electrolitic dacă celui ce o consumă îi este administrat în paralel tratament medicamentos. Totodată, în timpul sarcinii nu este recomandat consumul de urzică, mai ales sub formă crudă pentru faptul că există riscul de a provoca uterului contracții.

3. Zeama de urzici – utilizare

Zeama de urzici este realizată din frunze proaspete sau uscate de urzică și reprezintă o băutură preparată în mod tradițional de sute de ani în Europa Centrală și Europa de Est. Cea mai comună rețetă este din frunze proaspete ce se pun la fiert pentru 10-15 minute și apoi se strecoară. Pentru a fi mai ușor de consumat în zeama obținută se adaugă lămâie și miere sau se adaugă în alte băuturi. Această zeamă de urzici aduce beneficii atât sănătății, cât și frumuseții.

În cazul tenului acneic zeama de urzici poate fi un remediu natural foarte bun. Acest lucru se explică datorită efectului antiseptic și antiinflamator al urzicilor, precum și cantitatea crescută de vitamina C. Pentru un ten luminos și lipsit de imperfecțiuni poți bea zilnic 1-2 căni de zeamă dimineață timp de 2 săptămâni. De asemenea, poți să aplici zeamă de urzici direct pe ten cu ajutorul unor dischete de bumbac.

ADVERTISING

Zeama de urzici este o bogată sursă de vitamine, nutrienți și minerale, cum ar fi: vitamina A, C, fier si magneziu. Urzica are efect de calmare, ceea ce o face potrivită pentru afecțiunile stomacale. Zeama de urzică consumată dimineața ajută la ameliorarea refluxului gastroesofagian și a simptomelor asociate gastritei și ulcerului. Datorită conținutului bogat de fier, zeama de urzică ajută în cazul anemiei. Această afecțiune oferă stări de oboseală, slăbiciune și epuizare ce pot fi ameliorate prin consumul de această zeamă. Reduce de asemenea sângerările, deci pierderile de fier. Alte afecțiuni a căror simptome pot fi ameliorate prin consumul de zeamă de urzici sunt: diabet zaharat, obezitate, afecțiuni ale tractului urinar, gută sau tensiune arterială mărită.

Pentru frumusețea și sănătatea părului îți poți prepara zeamă de urzici pe care să o aplici pe părul umed înainte de a te spăla pe cap. Lasă să acționeze substanța pentru  5-10 minute, apoi spală părul ca în mod normal cu șamponul preferat. Aplică acest tratament o dată pe săptămână și bucură-te de un păr mai sănătos și plin de strălucire.

4. Pentru ce sunt bune urzicile și ce poți prepara din ele

Încă din cele mai vechi timpuri efectele benefice ale urzicilor au fost descoperite. În cosmetică, urzica se folosește pentru a prepara șampon sau pastă de dinți. Aceasta are proprietăți antiseptice, epitelizante și reglează secreția de sebum. O altă utilizare este pentru hrănirea animalelor, mai exact ca furaj în hrana pentru vaci, puii de găină, curcă, rață și  pentru porci. Se amestecă tărâțe de grâu, lapte bătut și urzici fierte pentru a stimula creșterea animalelor. 

În agricultură, maceratul de urzică este o alternativă naturală de stimulent foliar foarte des utilizată. Acesta se prepară cu 1 kg de urzici proaspete puse la macerat în 10 litri de apă într-un vas acoperit, timp de o săptămână. Plantele se stropesc fie pe frunze, fie la rădăcină cu acest amestec pe post de insecticid, îngrășământ și fungicid. Cel mai des urzicile se utilizau cu scop curativ pentru diverse afecțiuni. Exista o cură de primăvară și toamnă ce dura o lună cu infuzie de vârfuri de urzică tinere ca supliment de fier. Oamenii consumă această infuzie de 3 ori pe zi înainte de mese pe stomacul gol. Iată și ce alte metode a consuma urzica există: 

4.1 Apă de urzici - beneficii

Aceasta are un conținut ridicat de vitamina C, fier și betacaroten cu acțiune antibacteriană și antiinflamatoare. Așadar, această apă de urzici este foarte bună pentru ten, scalp și piele în general. Pentru păr ajută la hrănirea foliculilor, stimulând creșterea acestora și combate căderea părului. Apa de urzică reduce sebumul de pe ten sau scalp. Efectele ei fortifiante și remineralizante lasă pielea fresh și pregătită pentru restul rutinei de îngrijire.

4.2 Un alt mod de a face zeamă de urzici

Zeama de urzici sau decoctul se prepară din 1-2 lingurițe de praf de rădăcini lăsate la uscat la 250 ml de apă. Amestecul se fierbe 5 minute și apoi se strecoară. Băutura obținută ajută la combaterea hemoragiilor interne, hemoroizi, sciatică, reumatism, astm bronșic, enterite, gută sau metroragii. 

4.3 Suc de urzici

Sucul de urzici are efecte benefice pentru sănătate. Dacă te confrunți cu boli de rinichi sau ale vezicii, anemie sau leucoree poți consuma dimineața și seara jumătate de pahar de suc timp de 10 zile. Acest lichid miraculos se prepară din frunze de urzică proaspete, stoarse. Efectele sunt în principiu hemostatice și diuretice.

5. Ce vitamine conține urzica

Urtica dioica conține un complex de vitamine, proteine și minerale: Fier, Calciu, Magneziu, Fosfor, Zinc, vitamine precum A, B2, K și C. Așadar, prin conținutul mare de fier, consumul de urzici sub diferite forme poate trata sau cel puțin ameliora anemia. Femeile care pierd mult sânge în timpul menstruației pot completa fierul pierd prin consumul ceaiului sau a infuziei de urzică imediat după ciclul menstrual. Același lucru este valabil pentru persoanele care au pierdut sânge sau au în mod natural deficit de fier. Conținutul mare de vitamine precum B2, K și C, de acid folic și pantotenic ajută foarte mult la cicatrizarea mai rapidă a rănilor deschise și totodată, au rol antiinflamator. Urzicile conțin antihistaminice în formă naturală cu proprietăți în combaterea diferitelor alergii. Astfel, urzica este utilizată și la nivelul sistemului respirator ca antiinflamator al mucoasei ajutând astfel la ameliorarea astmului bronșic, bronșitei ori tusei convulsive. În cazul acestor afecțiuni, de cele mai multe ori, urzica este recomandată ca supliment care oferă rezultate remarcabile, pe lângă tratamentul medicamentos.

Așadar, urzica are numeroase întrebuințări și beneficii pentru sănătate. Fie că vrei să ai o grădină minunată sau să începi o cură pentru o anumită afecțiune, urzica este principalul ingredient care nu trebuie să-ți lipsească din casă. Profită de tot ceea ce natura a lăsat, precum urzicile ce conțin atât de multe vitamine și minerale importante pentru sănătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇