Când vine vorba despre cancerul mamar, cu cât o tumoră malignă este depistată mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire ale unei femei sunt mai mari. O echipă de cercetători canadieni a pus la punct o metodă sigură prin care poate detecta cancerul de sân la femei suficient de devreme pentru ca acestea să primească un tratament care să le salveze viața.
Tehnologia pusă la punct de oamenii de știință de la Universitatea din Waterloo își propune să fie mai precisă și mai ieftină decât cele mai comune instrumente de diagnosticare actuale, cum ar fi mamografia cu raze X, ultrasunetele și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).
Aceasta presupune o metodă de testare extrem de rapidă și pentru care e nevoie de mai puțină energie decât necesită un smartphone, se arată într-un raport publicat de Scientific Reports.
Totodată, examinarea este mai sigură decât razele X, care expun pacienții la radiații de nivel înalt care pot deteriora ADN-ul și pot provoca cancer.
„Suntem foarte aproape de a oferi o metodă de detectare a cancerului de sân într-un stadiu incipient, care este ieftină și inofensivă pentru femei”, a declarat prof. dr. Omar Ramahi, cercetător principal și profesor la Departamentul de inginerie electrică și informatică de la Universitatea din Waterloo.
Cercetătorul canadian a început să exploreze noi modalități de detectare a cancerului de sân în stadiu incipient în 2001 și, în ultimii cinci ani, a studiat potențialul undelor electromagnetice de joasă frecvență.
Dispozitivul de diagnosticare pe care l-au creat imită oarecum mamografia cu raze X, dar fără dezavantajele acesteia.
În locul razelor X, energia electromagnetică de joasă frecvență este emisă de o antenă, asemănătoare celei dintr-un smartphone.
Odată ce energia pătrunde în țesutul mamar al pacientei, este captată de o metasuprafață sau de o placă de circuit, formată în întregime din pixeli, fiecare dintre aceștia acționând ca un receptor.
Inteligența artificială (AI) interpretează apoi imaginile care provin de la placa de circuit, eliminând necesitatea ca un tehnician uman să analizeze rezultatele.
Echipa și-a testat sistemul pe structuri artificiale concepute pentru a imita proprietățile sânului unei femei umane.
„Rezultatele sunt extrem de încurajatoare”, spune el, menționând că tehnologia lor nu are până acum concurență și că foarte curând va fi testată pe oameni.
Cercetătorii speră ca dispozitivul final să fie suficient de ieftin pentru a fi utilizat în toate țările din lume și suficient de accesibil pentru ca femeile să îl folosească cu aceeași comoditate și frecvență ca și testarea tensiunii arteriale în farmacii.