Persoanele care suferă de scleroză multiplă sunt mult mai puțin predispuse să ajungă să dezvolte Alzheimer, arată un studiu recent realizat în SUA.
Vestea cu greu ar putea fi văzută ca fiind una bună – mai degrabă pare o ironie a naturii. Realitatea este însă că descoperirea făcută de cercetătorii de la facultatea de medicină a universității americane Washington din St. Louis ar putea duce la găsirea de noi strategii de tratare a temutei Alzheimer.
Descoperirea sugerează o nouă cale de cercetare pentru potențiale tratamente în cazul bolii Alzheimer, a declarat dr. Matthew Brier, profesor asistent de neurologie și de radiologie și autorul principal al studiului, conform Eurek Alert.
Oamenii de știință sunt de părere că ceva din genetica pacienților cu această afecțiune îi protejează de acest tip de demență.
”Dacă am putea identifica ce aspect este protector și să-l aplicăm într-un mod controlat, acest lucru ar putea duce la strategii terapeutice pentru boala Alzheimer”, a precizat autorul studiului publicat recent de Annals of Neurology.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după decenii de tratare a pacienților cu scleroză multiplă (care atacă sistemul nervos central). Deși pacienții trăiau suficient de mult pentru a fi expuși riscului de Alzheimer sau aveau un istoric familial al bolii neurodegenerative, aceștia nu ajungeau să facă boala.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că, cu cât istoricul de scleroză multiplă al unui pacient era mai tipic, în ceea ce privește vârsta de debut, severitatea și evoluția generală a bolii, cu atât era mai puțin probabil să existe o acumulare de plăci amiloide, tipică Alzheimerului, în creierul acestuia.
Acest lucru sugerează că există ceva în natura sclerozei multiple care protejează de maladia Alzheimer, ceea ce își propun în continuare cercetătorii să investigheze.