Nevaccinații riscă să se reinfecteze cu Covid o dată la 16 luni (studiu)

Nevaccinații riscă să se reinfecteze cu Covid o dată la 16 luni (studiu)

Pe măsură ce numărul de cazuri de Covid crește în Anglia, apar și tot mai multe cazuri de reinfectare. Oamenii de știință s-au aplecat mai atent asupra acestui subiect și au descoperit că, fără vaccinuri și alte măsuri de protecție, oricine s-ar putea reinfecta, în medie, o dată la 16 luni.

Anul trecut pe vremea aceasta, presupunerea era că, deși reinfecțiile ar putea apărea, ele s-ar întâmpla foarte rar. Pe atunci vorbeam de doar douăzeci și ceva de reinfecții în întreaga lume, scrie The Guardian.

Acum știm că imunitatea naturală împotriva acestui virus scade în timp. Un studiu danez sugerează că persoanele sub 65 de ani au o protecție de aproape 80% pentru cel puțin șase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au o protecție de doar 47%.

ADVERTISING

Apariția tulpinii Delta a complicat, însă, și mai mult situația.

”Cu siguranță din personalul medical pe care l-am studiat, sunt mulți care aveau niveluri decente de anticorpi, care, uneori, trecuseră și prin boală și fuseseră și vaccinați cu două doze, și apoi s-au îmbolnăvit și au fost simptomatici”, spune Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, care confirmă că astfel de reinfecții sunt din ce în ce mai comune.

Datele publicate de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie arată că, dintr-un eşantion de 20.000 de britanici testați pozitiv între iulie 2020 și septembrie 2021, 296 au fost reinfectați.

ADVERTISING

Cu toate acestea, riscul de reinfecție a început să fie tot mai mare abia din mai 2021, de când Delta a devenit variantă predominantă.

Dar și datele din SUA, unde mai multe state au început să raporteze reinfecții, susțin ideea că tulpina Delta dă un risc mai mare de reinfecție.

În Oklahoma, spre exemplu, cazurile de reinfectare au crescut cu 350% din luna mai (definiţia CDC este un caz de Covid survenit la peste 90 de zile de la ultima confirmare în laborator).

”Odată cu creșterea cazurilor de infectare cu virusul Sars-CoV-2 în Regatul Unit, mulți dintre noi cunoaștem deja copii și adulți care s-au reinfectat la scurt timp după prima infecție”, afirmă Dr. Nisreen Alwan, profesor de sănătate publică la Universitatea din Southampton.

ADVERTISING

”Nu știm încă prea multe despre factorii de risc în cazul reinfectării, dar devine din ce în ce mai improbabilă teoria că, odată ce toți tinerii se vor îmbolnăvi, pandemia se va fi încheiat”, spune el.

Natural, reinfectarea s-ar putea produce oricând - de la 3 luni la 5 ani

Pentru a găsi răspuns la această dilemă, prof. Jeffrey Townsend și colegii de la Facultatea de Medicină de la Yale au analizat datele existente despre reinfectări de la alte coronavirusuri, inclusiv cele care cauzează Sars, MERS și răceala comună.

Combinând aceste date cu date imunologice de la persoanele care au trecut prin Sars-CoV-2, au reușit să modeleze riscul de reinfectare cu Covid-19 de-a lungul timpului.

Cercetarea, publicată în revista The Lancet Microbe, sugerează că reinfectarea va deveni tot mai comună pe măsură ce imunitatea scade, mai ales când numărul de infecții este mare.

”Dacă nu aveam nicio modalitate de control a infecției, nimeni nu ar purta mască sau nu ar practica distanțarea socială, dacă nu ar fi vaccinurile, oamenii ar trebui să se aștepte la o infectare o dată la un interval între trei luni și cinci ani”, spune Townsend.

Rata de infectare în școli crește. NHS cere vaccinarea tuturor școlarilor

Chiar dacă vaccinurile suprimă nivelul de infectare, Regatul Unit a raportat 49.156 de cazuri luni, cel mai mare număr din luna iulie până acum.

Cea mai mare rată de infectare se află în rândul copiilor de școală gimnazială, unde se estimează că 8,1% cred că au avut Covid până la data de 9 octombrie.

De fapt, pe măsură ce se apropie iarna, cercetătorii avertizează că astfel de reinfecții s-ar putea adăuga la povara sistemului de sănătate, reprezentanții NHS solicitând chiar extensia programului de vaccinare la toți copiii de școală, inclusiv cu două doze pentru adolescenți.

”Dacă ai o prevalență de nivel înalt și o expunere frecventă la virus, precum e cea din școli, vei observa că tot mai mulți oameni se reinfectează, deși au deja două doze”, spune Stephen Griffin, profesor asociat de virusologie la Universitatea din Leeds.

”Dacă permiți virusului să pătrundă într-o grupă de vârstă, atunci el va pătrunde în toate grupele de vârstă”, adaugă Townsend.

Și Griffin spune că, ”dacă nu scădem prevalența în rândul școlarilor, vom obține doar răspândirea infecției și, probabil, reinfecția, care va ajunge și la părinții ale căror vaccinuri își pot pierde din protecție și, mai grav, la bunicii și la membrii familiei cu vulnerabilități critice”.

”Asta înseamnă că, dacă nu te-ai vaccinat, ar trebui să te vaccinezi. Și dacă te-ai infectat, ar trebui să te vaccinezi oricum, pentru că asta va extinde durata în care ești protejat”, conclude Townsend.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇