Ministerul Sănătății modifică Planul de Combatere a Cancerului. Pacienții anunță proteste și îl dau în judecată pe Rafila

Ministerul Sănătății modifică Planul de Combatere a Cancerului. Pacienții anunță proteste și îl dau în judecată pe Rafila

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă care modifică atât legea prin care a fost aprobat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, cât şi prevederi ale legii privind reforma în domeniul sănătăţii.

Vor fi modificare mai multe prevederi ale Planului, începând cu modul de finanţare. În replică, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer protestează joi în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de întârzierea în implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului şi îşi anunţă decizia de a acţiona în judecată Ministerul Sănătăţii şi pe ministrul Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Ce conține proiectul

Proiectul de act normativ iniţiat de MS prevede că Planul va fi finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Sănătăţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), după caz.

Varianta în vigoare stabileşte că “Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat”.

Proiectul de ordonanţă elimină o prevedere importantă a Legii nr. 293/2022, care stabileşte că “suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai mult, proiectul elimină şi prevederea potrivit căreia “sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului”.

În varianta propusă acum de minister, “fondurile necesare pentru acordarea şi decontarea la nivelul realizat, a serviciilor şi investigaţiilor medicale prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, se aprobă prin legile bugetare anuale, atât în bugetul FNUASS cât şi în bugetul Ministerului Sănătăţii”.

ADVERTISING

Alte modificări vizează dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică, care să permită introducerea de noi paneluri de testare genetică în funcţie de medicamentele ţintite care intră în rambursare ca urmare a negocierii şi încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Proiectul prevede şi introducerea radioterapiei stereotactice în completarea celorlalte metode de radioterapie care sunt deja rambursate din FNUASS, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, subprogramul de radioterapie.

Pacienții anunță proteste

”Joi, în intervalul orar 10-14 vom organiza un protest în fata Ministerului Sănătăţii, pentru a ne apăra Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului care a avut termen LEGAL de implementare 01.07.2023.

Dl ministru Rafila ne ignoră în continuare şi toate încercările FABC de a determina implementarea Planului au eşuat în favoarea orgoliului acestuia. În acest moment dl Rafila a încălcat legea şi se consideră mai presus decât aceasta. Sper să dăm dovadă de solidaritate şi să ne adunăm într-un număr căt mai mare”, anunţă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Federaţia afirmă că chiar dacă Ministerul Sănătăţii doreşte să elaboreze o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, protestează pentru faptul că încă nu există norme de implementare la aceasta lege vitală pentru pacienţii cu cancer.

Federaţia anunţă este decisă să acţioneze în judecată Ministerul Sănătăţii, în solidar cu dl. ministru Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇