Milioane de euro blocate în farmacii: Campania de distribuire a pastilelor de iod este până acum un eșec

Milioane de euro blocate în farmacii: Campania de distribuire a pastilelor de iod este până acum un eșec

La doi ani de la lansarea campaniei de distribuire gratuită a pastilelor de iodură de potasiu, inițiativa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, este până acum un eșec: milioane de comprimate zac în continuare în farmacii.

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina și al temerilor legate de un posibil incident nuclear, guvernul român a cheltuit 6 milioane de euro pentru producția a 30 de milioane de pastile, menite să protejeze populația României în caz de expunere la radiații.

Totuși, cifrele actuale arată că doar puțin peste 3% dintre comprimate au ajuns efectiv în casele românilor.

Originea campaniei și contextul internațional

Inițiativa a apărut în primele luni ale războiului din Ucraina, când tensiunile privind un posibil atac nuclear erau în creștere. În acest context, mulți români s-au grăbit la farmacii pentru a achiziționa iod, însă folosirea necorespunzătoare a acestuia poate fi periculoasă.

ADVERTISING

În fața acestui val de panică, Ministerul Sănătății a inițiat o campanie de distribuire gratuită de pastile de iodură de potasiu, produse de Antibiotice Iași, pentru a asigura protecția în caz de expunere la radiații nucleare.

Deși proiectul era menit să ofere populației un instrument vital de prevenție, problemele au apărut încă din faza de implementare.

Medicii de familie, care inițial trebuiau să distribuie pastilele, au refuzat participarea din cauza birocrației, iar campania a fost întârziată semnificativ. În cele din urmă, distribuirea a fost transferată farmaciilor, dar până acum doar o mică parte din comprimate au fost ridicate de cetățeni.

ADVERTISING

Rezultatele campaniei: stocuri nefolosite și o posibilă risipă

Până la 11 septembrie 2024, doar 914.899 de comprimate au fost distribuite din totalul de 30 de milioane achiziționate inițial, potrivit informațiilor obținute de News.ro de la Ministerul Sănătății.

„Conform legislaţiei în vigoare, în primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare înscrise în program trimit către Direcţia de Sănătate Publică în raza căreia se află o situaţie care cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate. Astfel, până la data de 11 septembrie 2024, au fost distribuite la nivel naţional 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg”, au declarat reprezentanții ministerului.

ADVERTISING

Un număr similar de comprimate distribuite era anunţat în urmă cu un an de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care estima la „circa un milion” pastilele de iod ridicate de români din farmacii, care a menționat că România a și donat Republicii Moldova peste un milion de comprimate de iodură de potasiu.

Dar aceste cifre reprezintă doar o mică fracțiune din stocul existent. Restul comprimatelor rămân în farmacii și în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică.

Rafila a explicat eșecul campaniei printr-o „lipsă de înțelegere” a publicului în privința măsurilor de prevenție.

Amintim că pastilele de iodură de potasiu au un termen de valabilitate până în martie 2028, oferind un interval relativ lung în care pot fi utilizate. Totuși, după această dată, comprimatele rămase vor trebui fie redistribuite, fie distruse, riscând astfel să devină o risipă uriașă.

Cum se administrează iodura de potasiu

Comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care sunt produse de Antibiotice Iaşi se iau numai în caz de incident nuclear şi la indicaţiile autorităţilor.

Modalitatea de administrare, dozajul şi grupele de vârstă la care se administrează pastilele sunt explicate într-un ghid de informare generală creat de Ministerul Sănătăţii, care poate fi consultat la adresa aceasta: https://oldsite.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

De asemenea, cei care vor să solicite mai multe informaţii au la dispoziţie adresa de email iodura@ms.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇