Medicii au descoperit cum să-i identifice pe cei care prezintă un risc ridicat de a dezvolta long Covid

Medicii au descoperit cum să-i identifice pe cei care prezintă un risc ridicat de a dezvolta long Covid

Medicii au descoperit o metodă care poate ajuta la identificarea pacienților care prezintă un risc mare de a dezvolta long Covid, o afecțiune care poate persista multe luni.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zurich au analizat sângele de la pacienții cu Covid și au descoperit că nivelurile scăzute ale anumitor anticorpi au fost mai frecvente la cei care au dezvoltat long Covid decât la pacienții care și-au revenit rapid după boală, scrie The Guardian.

Medicii au luat în calcul vârsta pacientului, simptomele Covid, informații dacă aveau sau nu astm bronșic și astfel au putut spune dacă oamenii aveau un risc moderat, ridicat sau foarte mare de a dezvolta long Covid.

ADVERTISING

„În general, credem că descoperirile noastre vor ajuta la identificarea timpurie a pacienților care prezintă un risc crescut de a dezvolta Covid de lungă durată, ceea ce, la rândul său, va facilita acordarea unui tratament adecvat”, a spus Onur Boyman, un profesor de imunologie care a condus studiul.

Studiul a inclus 175 de persoane care au fost testate pozitiv pentru Covid și 40 de voluntari sănătoși. Pentru a vedea cum s-au schimbat simptomele lor de-a lungul timpului, medicii au urmărit 134 dintre pacienții cu Covid până la un an după îmbolnăvire.

ADVERTISING

Testele de sânge ale participanților la studiu au arătat că cei care au dezvoltat long Covid – cunoscut și sub numele de sindrom post-acut Covid-19 – au avut tendința de a avea niveluri scăzute de anticorpi IgM și IgG3.

Când te infectezi, IgM crește rapid, în timp ce anticorpii IgG cresc mai târziu și oferă protecție pe termen mai lung.

Testul nu poate prezice riscul unei persoane de a avea long Covid înainte de a fi infectat, deoarece sunt necesare detalii despre simptomele acesteia.

Însă dr. Carlo Cervia, autorul principal al studiului, a spus că persoanele cu astm bronșic și niveluri scăzute de IgM și IgG3 ar putea avea un risc crescut.

ADVERTISING

„Credem că această cercetare va îmbunătăți modul de îngrijire a pacienților cu long Covid, precum și să îi motiveze pe cei cu risc ridicat, cum ar fi pacienții cu astm bronșic, să se vaccineze și astfel să prevină long Covid-ul”, a spus Cervia.

Deși nu există un remediu eficient pentru long Covid, posibilitatea de a afla cine e expus riscului ar putea ajuta medicii să direcționeze pacienții către terapii adecvate.

Studiul mai arată că un control mai bun al infecției prin tratamente cu anticorpi, antivirale și medicamente antiinflamatorii poate ajuta la reducerea riscului, iar vaccinurile pot atenua uneori simptomele de long Covid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇