Medic: Bolile cardio-vasculare omoară mult mai mult decât cancerul, la noi mai mult ca-n UE. Jumătate din cei care fac infarct au sub 45 de ani

Medic: Bolile cardio-vasculare omoară mult mai mult decât cancerul, la noi mai mult ca-n UE. Jumătate din cei care fac infarct au sub 45 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicul cardiolog Dragoş Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, afirmă că două treimi dintre decesele înregistrate în România sunt cauzate de boli cardio-vasculare.

”Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de mortalitate şi nu numai că e prima cauză de mortalitate, ci două treimi dintre oamenii care mor în România mor din cauza bolilor cardio-vasculare. Doar 20% mor din cauza cancerului. Cancerul e o mare problemă, e drept, dar bolile cardio-vasculare omoară mult mai mult decât cancerul la ora actuală.

Dacă este să ne uităm şi să comparăm cu UE, la noi mor mult mai mulţi din cauza bolilor cardio-vasculare decât în Uniunea Europeană”, a declarat medicul Dragoş Vinereanu, marţi seară, la Medika Tv.

ADVERTISING

Medicul a explicat că hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc care determină bolile cardio-vasculare. Potrivit acestuia, jumătate din populaţia peste 50 de ani este hipertensivă, iar mulţi dintre bolnavi nici nu ştiu acest lucru ”fiindcă hipertensiunea e ucigaşul tăcut”.

El a menţionat că în această perioadă se lucrează pentru realizarea a opt centre regionale al căror scop va fi prevenţia în ceea ce priveşte bolile cardio-vasculare.

Infarctul la persoanele tinere nu mai este o excepţie

Cardiologul Dragoş Vinereanu mai afirmă că infarctul la persoanele tinere nu mai este o excepţie, ci a devenit o regulă, el explicând că joia, când Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti primeşte cazurile de infarct din Capitală şi din regiunea de sud a ţării, jumătate dintre pacienţi sunt persoane cu vârste sub 45 de ani.

ADVERTISING

”Noi (Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti – n.red.) suntem de gardă pentru infarct joia şi din 10-15 pacienţi câţi vin cu infarct de la nivelul Bucureştiului şi zona de sud a ţării, jumătate sunt sub 45 de ani. Aşa că, din păcate, a devenit regula, nu mai e nici pe departe excepţia”, a afirmat cardiologul.

El a explicat care sunt cauzele infarctului la persoanele tinere.

”De ce? Fiindcă s-a schimbat foarte mult viaţa. Fiindcă mult timp nu am avut o legislaţie anti-fumat şi s-a fumat de la cele mai fragede vârste în şcoli, cum bine ştim cu toţii care am avut copii în şcoli, regimul a fost în România bazat pe foarte multă sare şi pe foarte multe grăsimi şi pe foarte multe dulciuri şi în continuare, din păcate, e aşa.

ADVERTISING

Aşadar, dieta bazată pe slăninuţă, salam, dulciurile concentrate, băuturile carbogazoase plus sarea în cantitate foarte mare, de trei-patru ori mai mare decât ar trebui, toate aceste au reprezentat o agresiune majoră asupra inimii şi au determinat ceea ce noi numim ruperea plăcii de ateroscleroză şi infarctul miocardic”, a precizat medicul.

În ceea ce priveşte stresul, Dragoş Vinereanu a spus că acesta îl determină pe om să fumeze mai mult, să fie mai sedentar, să mănânce mai prost, explicând că ”nu stresul în sine, ci consecinţele acestuia determină boala cardio-vasculară”.

Situaţia pacienţilor cu afecţiuni cardio-vasculare după Covid

Medicul cardiolog a subliniat că, după ce în perioada pandemiei de Covid-19 numeroşi pacienţi cu afecţiuni cardiace au renunţat la controalele medicale periodice, cazurile care se internează în prezent sunt mai grave, internările durează mai mult, iar prognosticul este mai rezervat.

”Nu neapărat că sunt mai pline, sunt mai grave cazurile şi e normal să fie aşa. Acelaşi lucru se întâmplă peste tot în lume şi se datorează faptului că în timpul pandemiei accesul la serviciile din spital a fost restricţionat din diferite motive pe care le comentăm de trei ani de zile şi, ca atare, pacienţii au stat acasă, au ajuns la decompensări şi patologia pe care o au în acest moment e mult mai gravă în momentul în care se internează decât înainte.

Ca atare, durata de spitalizare este mai mare, timpul de compensare este mai lung şi prognosticul e mai prost”, a declarat medicul cardiolog Dragoş Vinereanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇