Maternitatea Polizu, una dintre cele mai mari din București, se închide pentru lucrări de igienizare și modernizare ce se estimează că vor dura până în septembrie.
SpotMedia.ro a obținut o informare trimisă de managementul unității sanitare vineri, 18 iunie, către Camera de Gardă, în care se cerea ca de astăzi, 19 iunie, să nu se mai facă internări pe Secția OG I (bloc de nașteri și lăuzie fiziologică) și Secția de Neonatologie (terapie intensivă și compartimentul normoponderali).
”Începând cu data de 19.06.2021 vor fi sistate internările în departamentele mai sus menționate, procedura premergătoare pregătirii spitalului în vederea începerii lucrărilor din data de 01.07.2021, lucrări ce se estimează că vor dura aproximativ 60 de zile”, se arată în informarea semnată de managerul dr. Katsiaounas Georgios.
Nu e vorba de infecții, ci de lucrări restante de 11 ani
Am cerut lămuriri despre această situație de la purtătorul de cuvânt al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), Bogdan Ștefănescu.
Întrebat dacă este vorba de un eventual focar de COVID-19 sau de altă natură care a dus la sistarea internărilor de pe o zi pe alta, Ștefănescu a spus că nu, ci sunt lucrări programate de la începutul anului.
”Avizul de închidere temporară a fost obținut urmare solicitării INSMC depusă la DSP București la începutul anului. Așadar, este doar o acțiune normală, programată și anunțată.
Controalele periodice epidemiologice ale DSP au confirmat siguranța desfășurarii activităților medicale în unitatea noastră”, a răspuns, pentru SpotMedia.ro, Bogdan Ștefănescu.
Acesta spune că igienizarea secțiilor este obligatorie anual, iar la Polizu nu a mai fost făcută de 11 ani. Totuși, el invocă în continuare pandemia de COVID-19 care nu a permis anul trecut o astfel de acțiune.
”Igienizarea secțiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie este o obligație anuală a oricărei maternități. Această acțiune obligatorie nu s-a mai făcut în Spitalul Polizu de 11 ani - anul 2010.
Reamintim că în fiecare an se practică, prin rotație, sub coordonarea Ministerului Sănătății, pe perioade de circa 30 de zile/an, închiderea a câte unei maternități din București în vederea activităților de igienizare obligatorie, reparații sau modernizări.
În perioada 2020-2021, în contextul pandemiei COVID, maternitatea Polizu nu a fost închisă pentru gravide nici măcar o singură zi. Din respect pentru pacientele noastre, în momentul în care situația pandemică a permis-o, cu avizul Ministerului Sănătății prin unitatea răspunzătoare DSP București, în urma analizei oportunității acestei acțiuni, s-a decis și comunicat această decizie”, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt.
Medicii au fost anunțați în aprilie de acțiunea programată la începutul anului
L-am întrebat și ce se întâmplă cu femeile gravide care sunt sub supravegherea medicilor de la Polizu și care nasc în acest interval. Am vrut să știm dacă au fost informate din timp, pentru a-și putea face pregătirile necesare.
”Este o acțiune anunțată medicilor obstreticieni din Polizu la începutul lunii aprilie 2021. În consecință, fiecare medic curant are obligația să anunțe pacientele gravide monitorizate, astfel încât acestea să aibă timp să-și găsească și o altă variantă convenabilă pentru momentul nașterii.
Acțiunea, conform normelor în vigoare, a fost anunțată în scris tuturor spitalelor, centrelor de coordonare ambulante, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Centrului operativ pentru situații de urgență al Ministerului Sănătății și DSP-urilor care au în coordonare maternități aflate sau nu în Convenții de colaborare cu maternitatea noastră.
Întrucât închiderea efectivă a activității în secțiile anunțate se va face din data de 1.07.2021, medicii curanți mai au încă două săptămâni pentru a comunica cu pacientele monitorizate”, ne-a mai spus Bogdan Ștefănescu.
Doar urgențele sunt preluate la Polizu
I-a cerut purtătorului de cuvânt al INSMC să ne spună și ce se întâmplă cu o femeie care vine astăzi să nască la Polizu. El a asigurat că gravidele vor fi consultate, pentru urgențe este funcțională sala de operații de la Camera de Gardă, iar cele care nu reprezintă urgențe vor fi redirecționate către alte maternități, fără a preciza și care sunt acestea.
”Orice urgență obstetricală care se prezintă la Camera de Gardă va fi rezolvată în Maternitatea Polizu, fără restricționare. Orice alte situații vor fi consultate și dirijate către celelalte maternități partenere din sistemul public către care am comunicat în prealabil”, a lămurit Ștefănescu.
El a adăugat că ”Centrul COVID din cadrul maternității rămâne dechis pe toată perioada lucrărilor, asigurând asistența medicală gravidelor și ginecopatelor cu această patologie”.
Citește și: