Mai ales în aceste vremuri, e greu să-ți lași copilul să se joace afară, chiar în noroi sau pământ. Dar ceea ce bănuia toată lumea chiar e adevărat. Un studiu recent arată că e de ajuns ca un copil să se joace într-un astfel de mediu timp de o lună, pentru ca sistemul său imunitar să se schimbe.
Expunerea la o mai mare varietate de bacterii nu-i va face decât bine, au stabilit oamenii de știință de la Universitatea din Helsinki, în Finlanda, conform IFL Science.
Aceștia au monitorizat 75 de copii cu vârste între 3 şi 5 ani, de la grădinițe din două orașe finlandeze, și au ajuns la această concluzie, publicată în jurnalul Science Advances.
Citește și Studiu la Oxford: Mierea este mai eficientă decât antibioticele, în anumite cazuri
Au fost analizate, la finalul perioadei de studiu, atât mostre luate de pe pielea lor, din sânge, dar și din urină, iar rezultatul a fost cum nu se poate mai clar.
Diferența era considerabilă după doar câteva săptămâni în care, în unele dintre grădinițe, fusese complet modificat locul de joacă, astfel încât să conțină sol din pădure, câmp sau doar dintr-un loc cu iarbă.
Sistemul lor imunitar a devenit mai puternic, fără alte schimbări, au stabilit oamenii de știință.
Vezi și Dovada că virusurile pot fi și benefice: Ajută la o mai bună dezvoltare, acționând ca un vaccin