Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei, după ce numărul cazurilor în Europa este în creștere

Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei, după ce numărul cazurilor în Europa este în creștere

Peste 100 de cazuri de variolă a maimuței au fost confirmate sau sunt suspectate în mai multe state europene, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit de urgenţă.

OMS încearcă să stabilească dacă există riscul ca această boală să se transforme în pandemie sau epidemie, relatează Reuters.

Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.

ADVERTISING

Cele mai recente cazuri au fost raportate în Portugalia, unde au fost identificate 23 de cazuri confirmate, şi în Spania, unde au fost raportate 21 de cazuri.

Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi s-a răspândit rar în afara Africii. Aşadar, aceste cazuri în lanţ au stârnit îngrijorare în Europa.

ADVERTISING

Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.

Nu există un vaccin specific, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuţelor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Autorităţile britanice au anunţat joi că oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇