În ce fel afectează vârstnicii un parazit existent la pisici

În ce fel afectează vârstnicii un parazit existent la pisici
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent a arătat că parazitul numit Toxoplasma gondii, purtat în principal de pisici, poate fi responsabil de fragilitatea persoanelor în vârstă.

Această descoperire este semnificativă, deoarece se estimează că 11-15% dintre persoanele din SUA au fost infectate cu acest parazit la un moment dat în viața lor, situația nefiind cu mult diferită în restul lumii.

Se știe deja că acest parazit poate provoca simptome asemănătoare gripei la multe persoane și chiar probleme mai grave, cum ar fi convulsiile, în cazul celor cu un sistem imunitar mai slab.

ADVERTISING

Fiziologul Christopher Lowry, de la Universitatea Colorado Boulder, subliniază că, deși se crede adesea că infecția cu T. gondii este relativ asimptomatică, acest studiu evidențiază faptul că ea poate avea consecințe semnificative asupra sănătății anumitor persoane mai târziu în viață, scrie Science Alert.

Echipa internațională de cercetători din spatele acestui studiu a suspectat că T. gondii ar putea fi una dintre cauzele inflamației legate de îmbătrânire, care contribuie la fragilitate.

Oamenii de știință au analizat mostre de sânge de la 601 adulți spanioli și portughezi cu vârsta de peste 65 de ani, pentru a măsura indicatorii de fragilitate, inclusiv pierderea neintenționată în greutate, oboseala și pierderea acuității mentale.

ADVERTISING

Deși nu a fost găsită nicio asociere între infecțiile cu T. gondii și fragilitate, studiul a constatat că, în rândul celor infectați cu T. gondii, persoanele care produceau mai mulți anticorpi pentru a lupta împotriva parazitului erau mai predispuse să prezinte semne de fragilitate.

Cu alte cuvinte, se pare că există o legătură între o reacție imunitară mai puternică la acest parazit și o probabilitate mai mare de a fi mai fragil la bătrânețe.

În ceea ce privește inflamația, persoanele cu un răspuns mai puternic la T. gondii au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate ale anumitor biomarkeri de inflamație, sugerând o altă legătură potențială.

ADVERTISING

Întrucât ratele de infectare cu T. gondii cresc odată cu vârsta, iar parazitul poate rămâne latent și nedetectat în corpul uman timp de zeci de ani, cercetătorii subliniază cât de important e să fim precauți, pentru a preveni infecția.

Studii anterioare au asociat infecția cu acest parazit cu leziuni ale mușchilor scheletici și chiar cu schizofrenia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇