O tenie nu este o veste bună pentru nimeni. Dar un astfel de parazit înseamnă o viață mai lungă pentru furnicile Temnothorax nylanderi. De trei ori mai lungă.
Se poate întâmpla ca o furnică din această specie să consume excremente de ciocănitoare, atunci când este larvă. Se poate infecta atunci cu tenia menționată (Anomotaenia brevis). Ce urmează pentru furnică? O viață de huzur.
În această situație, furnicile pot ajunge să trăiască de trei ori mai mult decât suratele lor sau chiar peste. În plus, în viața lor nu vor trebui să facă prea mare efort, arată un studiu recent, citat de Science Alert.
Furnicile neinfectate vor face treburile celor infectate, le vor transporta, le vor hrăni și le vor îngriji pentru tot restul vieții. Aceste furnici „răsfățate” nici nu au nevoie să părăsească mușuroiul.
O echipă de cercetători condusă de entomologul Susanne Foitzik, de la Universitatea Johannes Gutenberg (Germania), a descoperit cum această tenie poate oferi gazdelor lor un stil de viață ciudat de idilic.
Acest parazit triplează viața furnicilor, instalându-se în intestinele lor și, se pare, pompând antioxidanți și alte proteine în fluxul sanguin al insectelor.
Deși încă nu este clar ce efecte au aceste proteine speciale, există o șansă reală ca acestea să ajute furnicile infectate să rămână tinere, cred oamenii de știință.
În ciclul de viață al teniei Anomotaenia, furnica nu este gazda sa finală. Starea sa de reproducere adultă are loc în corpul unei ciocănitoare, ceea ce înseamnă că parazitul are un interes personal în a-și păstra gazda temporară tânără, plinuță și cu aspect delicios. În acest fel, s-ar putea ca insecta să devină, după ce crește, un mic dejun pentru ciocănitoare.
Parazitul nu este interesat ce se întâmplă cu colonia de furnici, atât timp cât furnicile infectate supraviețuiesc până când ajung prânz pentru o ciocănitoare.
Cercetările au arătat că, în timp ce furnicile infectate cu tenii trăiau o viață comodă, cele neinfectate din colonie plăteau pentru lenea lor.
Aceste furnici muncitoare, acum avându-le în grijă și pe cele infectate, au murit mult mai devreme decât cele ”bolnave”. Și, deși nici furnicile infectate, nici îngrijitorii lor atenți nu păreau să prezinte vreun indicator fiziologic de stres, furnicile apte de muncă le-au acordat reginelor mai puțină îngrijire, deoarece au avut grijă de indivizii infectați, ceea ce poate provoca probleme coloniei.
Deoarece furnicile infectate păreau atât de tinere, cercetătorii au fost curioși să descopere ce anume le ajuta să trăiască mai mult. Și iată că tenia pare să fie răspunsul.