Gheorghiță nu crede că vom ajunge la vaccinare sezonieră anti-Covid

Gheorghiță nu crede că vom ajunge la vaccinare sezonieră anti-Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este puțin probabil să ajungem la vaccinare sezonieră, spune colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Durata răspunsului imun este estimată la cel puțin un an de la completarea schemei de vaccinare, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi24, subliniind faptul că evoluția firească este să vedem o scădere a nivelului de anticorpi.

”Reducerea numărului de anticorpi nu înseamnă însă reducerea protecției”, a insistat acesta.

După această perioadă, cel mai probabil vor primi a treia doză doar persoanele din categorii de risc, care nu au dezvoltat anticorpi și este puțin probabil să vorbim despre o vaccinare sezonieră, mai spune președintele CNCAV.

ADVERTISING

El a ținut să sublinieze că imunitatea dobândită în urma infecției cu Covid-19 nu îi protejează pe cei care s-au îmbolnăvit de altceva decât de tulpina cu care te-ai infectat inițial.

În ceea ce privește noile mutații, doar vaccinul este cel capabil să protejeze populația în fața unei noi infecții și să încetinească răspândirea virusului în societate.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre încetinirea campaniei de vaccinare, despre care spune că a ajuns acum la oamenii ”comozi”.

”Ajungem la pătura de persoane care își dorește să se vaccineze dar nu este dispusă să se deplaseze câțiva kilometri pentru asta”, spune el. Sunt oameni care sunt comozi: „Trebuie să fac un efort, dacă îl am în drumul meu, mă voi vaccina”, cam asta ar fi mentalitatea celor vizați pe mai departe.

ADVERTISING

Pentru ei vor fi instalate centre mai mici, în cartiere și în zone cu vad.

”La rural avem cel putin trei modalități. Avem 2.700 de medici de familie care vaccinează în cabinetele lor, 55% în rural, cu toate cele patru vaccinuri disponibile. (Vom face - n.red) vaccinare din poartă în poartă sau în curtea unui om. Vom face evenimente tip maraton de vaccinare”, a mai amintit Gheorghiță.

În ceea ce privește ideea de a face o tombolă sau a oferi premii celor care se vaccinează, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că au fost și companii care s-au oferit să asigure premiile, dar că o astfel de abordare ar putea încălca foarte ușor principii de etică.

ADVERTISING

”Trebuie să înțelegem că vaccinarea este un act medical”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, făcând apel la responsabilitatea fiecăruia și la dorința ca normalul cu care începem să ne obișnuim să nu dispară în toamnă, în fața unui nou val al pandemiei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇