Franţa a depăşit sâmbătă, în ziua de Crăciun, pragul de 100.000 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, un record fără precedent, în timp ce guvernul urmează să reevalueze situaţia luni.
Cu 104.611 cazuri noi în ultimele 24 de ore, Franţa a atins un prag fără precedent de la începutul epidemiei în martie 2020, potrivit informaţiilor date publicităţii sâmbătă seara de agenţia franceză de sănătate publică, informează AFP.
Pragul de 50.000 a fost depăşit pe 4 decembrie. Cifra s-a dublat practic în trei săptămâni.
Confruntat cu răspândirea variantei Omicron, executivul francez se vede nevoit să reacţioneze. Luni, preşedintele Emmanuel Macron va organiza un consiliu de apărare sanitară prin videoconferinţă, care va avea loc cu o oră înaintea reunirii consiliului de miniştri care urmează să adopte proiectul de lege ce introduce certificatul de vaccinare.
Cu câteva zile înaintea Anului Nou, nu este clar încă dacă guvernul francez va anunţa restricţii mai severe sau va alege status quo-ul.
Restricții la nivel local
Unele măsuri au fost deja luate la nivel local, precum în Savoia (sud-estul Franţei). Aici, un decret al prefecturii a prelungit măsurile în vigoare din 30 noiembrie, impunând purtarea măştilor pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani, inclusiv în aer liber, în locurile cu mai mult de zece persoane, precum pieţe, teatre etc.
Purtarea măştii este, de asemenea, obligatorie pentru copiii cu vârsta de peste 11 ani de la 9 a.m. până la miezul nopţii în municipalităţile Chambery, Aix-les-Bains şi Albertville şi în staţiuni de schi precum Tignes sau La Plagne.
Numărul total al deceselor de la începutul epidemiei a ajuns la 122.546. Sâmbătă s-au înregistrat cu 84 mai multe decese decât vineri, când bilanţul a fost de 169 de morţi.
De la începutul campaniei de vaccinare 52.712.462 de persoane au primit cel puţin o doză (78,2% din populaţie) şi 51.606.171 de persoane sunt vaccinate cu schema completă (76, 5% din populaţie).
De la începutul campaniei de vaccinare cu doza de rapel, 21.947.185 de persoane au primit o doză suplimentară.