Marea Britanie, care se confruntă cu o răspândire fulgerătoare a variantei Omicron, a înregistrat vineri peste 122.000 de cazuri de Covid într-un interval de 24 de ore, care reprezintă un nou record de la începutul pandemiei.
Această ţară, una dintre cele mai grav afectate de pandemie în Europa, a raportat totodată 137 de decese asociate Covid în ultimele 24 de ore, iar totalul a ajuns la 147.857 de decese, informează AFP.
Tototadă, numărul spitalizărilor a ajuns la 1.171, un număr ce marchează o accelerare a internărilor, în contextul în care acest parametru, monitorizat cu mare atenţie, a rămas în mare parte neschimbat în perioada recentă.
Fiecare naţiune din componenţa Marii Britanii au impus măsuri sanitare proprii. Pentru moment, Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Scoţia au anunţat înăspriri ale restricţiilor, care vor rămâne în vigoare şi după Crăciun.
În ceea ce priveşte Anglia, Guvernul condus de Boris Johnson a preferat să amâne înăsprirea restricţiilor, bazându-se în special pe studii care arată un risc de spitalizare mai mic cauzat de varianta Omicron în raport cu varianta Delta, care a fost dominantă până de curând.
Autorităţile britanice se tem însă că în pofida unui risc mai scăzut de forme grave de Ccovid, numărul infectărilor va fi atât de mare, încât va duce la o presiune insurmontabilă asupra sistemului medical.
Salutând acele studii şi considerându-le "o rază de speranţă pentru Crăciun", directoarea agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară, Jenny Harries, a precizat că autorităţile britanice monitorizează, înainte de a lua decizii, impactul epidemiei asupra spitalelor, precum şi impactul asupra societăţii în ansamblul ei, mai ales asupra forţei de muncă.
La Londra, o persoană din 20 avea COVID-19 în urmă cu o săptămână, potrivit estimărilor specialiştilor britanici. Numeroase sectoare de activitate sunt de acum grav afectate, cauzând închiderea multor companii şi anularea curselor programate în sectorul transporturilor.