Femeile obțin un câștig dublu din același efort fizic pe care îl fac și bărbații

Femeile obțin un câștig dublu din același efort fizic pe care îl fac și bărbații

Exercițiile fizice regulate le aduc mai multe beneficii femeilor decât bărbaților, potrivit unui studiu recent.

Acesta arată că același nivel de activitate fizică are efecte diferite asupra femeilor și bărbaților, relatează The Guardian.

Cercetarea a inclus peste 400.000 de participanți din SUA fără probleme de sănătate, recrutați din 1997 până în 2017. Până la sfârșitul lui decembrie 2019, aproape 40.000 din aceștia au murit, iar 11.670 dintre aceste decese au fost provocate de probleme cardiovasculare.

ADVERTISING

În cadrul studiului, subiecții au răspuns la chestionare ce includeau și întrebări despre mișcare. Rezultatele au arătat că mai mulți bărbați au făcut mișcare decât femeile.

Cu toate acestea, deși mișcarea a fost asociată cu un risc scăzut de deces prematur pentru ambele sexe, inclusiv din cauze cardiovasculare, beneficiile au fost mai mari în cazul femeilor.

Cercetătorii au descoperit că 140 de minute de mișcare moderată pe săptămână au redus riscul de deces prematur din orice cauză al femeilor cu 18%, în comparație cu femeile inactive. În schimb, bărbații au avut nevoie de 300 de minute de mișcare moderată pe săptămână pentru același beneficiu.

ADVERTISING

Dacă femeile au făcut săptămânal 300 de minute de efort fizic moderat, au avut un risc mai mic cu 24% de deces prematur din orice cauză comparativ cu femeile sedentare.

"La pragul de 300 de minute am observat cele mai mari beneficii, dar statistic au apărut diferențe semnificative și la doze mai mici", a spus dr. Hongwei Ji, coautor al studiului publicat de Journal of the American College of Cardiology.

Echipa de cercetare a menționat că studiul se bazează pe raportările voluntarilor despre nivelul lor de activitate fizică și nu a inclus activitățile casnice.

ADVERTISING

Prof. Emmanuel Stamatakis, de la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicat în această cercetare, a explicat că sesiunile de exerciții fizice ale femeilor au reflectat probabil sarcini relative mai mari decât ale bărbaților. În plus, diferențele dintre mușchii scheletici ai bărbaților și cei ai femeilor ar putea explica rezultatele diferite la aceleași doze de exerciții.

Conform recomandărilor autorităților medicale din Marea Britanie, bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de mișcare moderată sau 75 de minute de mișcare viguroasă cel puțin de două ori pe săptămână. Cercetările au arătat, însă, că fetele și femeile tind să facă mai puține activități fizice decât băieții și bărbații.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇