Experimentul care arată adevăratul impact al mâncării de tip fast-food asupra corpului

Experimentul care arată adevăratul impact al mâncării de tip fast-food asupra corpului

Mâncarea procesată, cum e cea de la fast-food, nu numai că îngrașă, dar un studiu recent a dovedit că ne scurtează viața.

Alimentele industriale ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică a celor care le consumă în cantităţi mari, se arată într-un studiu citat de Science Alert.

Studiul de față, condus de oameni de știință de la Universitatea din Navarra (Spania), a măsurat un marker al îmbătrânirii biologice, respectiv lungimea componentelor genetice numite telomeri, în rândul a 886 de spanioli cu vârste peste 55 de ani. Acești telomeri, de fapt lungimea lor, arată speranța de viață pe care o are fiecare dintre noi.

ADVERTISING

Practic, lungimea telomerilor este considerată un marker al vârstei biologice la nivel celular.

Cercetarea a concluzionat fără echivoc că un regim alimentar bogat în alimente ultraprocesate poate conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor.

Participanţii, împărţiţi în patru grupuri, de la cei mai mari consumatori de alimente ultraprocesate (trei sau mai multe pe zi) la cei cu cel mai mic consum de astfel de produse (mai puţin de două), au oferit probe de salivă pentru analize genetice şi au indicat consumul zilnic de astfel de produse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

S-a dovedit că cei mai mari consumatori de astfel de alimente extrem de modificate prin procedee industriale şi-au dublat riscul de a avea telomeri scurţi în comparaţie cu cei care au consumat cea mai mică cantitate de astfel de alimente, arată cercetarea prezentată la Conferinţa europeană şi internaţională asupra obezităţii (ECOICO 2020), organizată în acest an online, la început de septembrie.

Citește și Legătura dintre nivelul fierului din sânge și longevitate

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇