Există oameni care nu fac COVID-19 chiar dacă locuiesc cu persoane infectate. Cercetătorii vor să le afle secretul

Există oameni care nu fac COVID-19 chiar dacă locuiesc cu persoane infectate. Cercetătorii vor să le afle secretul

Descifrarea rezistenţei pe care unele persoane par să o aibă în mod natural la COVID-19 ar putea furniza informaţii preţioase în lupta împotriva virusului care a dat lumea peste cap în ultimii aproape doi ani, arată o echipă internaţională de experţi într-un nou raport.

Gene care oferă o rezistenţă naturală au fost identificate în trecut în cazul anumitor infecţii, cum este cea cu HIV, iar pe cale de consecinţă au putut fi concepute tratamente mai eficiente. Cercetătorii implicaţi în noul studiu speră ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul COVID-19.  

ADVERTISING

O caracteristică a COVID-19 observată de la izbucnirea pandemiei o reprezintă manifestările imprevizibile şi foarte variate ale bolii, de la cazuri asimptomatice la forme foarte grave, inclusiv în cazul unor persoane tinere şi sănătoase în rest. Au fost constatate, de asemenea, numeroase cazuri de persoane cu o rezistenţă ridicată la SARS-CoV-2 în timp ce virusul a făcut ravagii printre ceilalti membri ai familiei lor, deci în contextul unei expuneri puternice.

Autorii studiului publicat recent în Nature Immunology sugerează că această enigmă ar putea fi explicată prin prisma factorilor genetici. Pentru a verifica această idee, cercetătorii şi-au propus să caute contacţi ai persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 – partenerii intimi ai acestora fiind candidaţii ideali – şi nu numai că au fost asimptomatici, dar chiar nu s-au infectat niciodată.

ADVERTISING

Un studiu preliminar în care au fost analizate 86 de astfel de cupluri, în care un singur partener s-a infectat cu SARS-CoV-2, indică faptul că rezistenţa ar putea fi dată nu de una, ci de mai multe mutaţii genetice care au legătură cu o anumită activitate a celulelor sistemului imunitar.

Într-o fază ulterioară, cercetătorii vor avea în vedere persoane expuse unui caz index fără echipamente de protecție personală, timp de cel puțin 1 oră pe zi, în primele 3-5 zile de simptome ale cazului index.

La patru săptămâni după expunere, aceste persoane vor face teste PCR și de sânge pentru detectarea virusului, iar dacă rezultatele vor fi negative, se vor califica pentru următoarele faze ale studiului.

ADVERTISING

Proiectul se află în plină desfăşurare şi a atras până acum 400 de participanţi. Cei interesaţi, care se califică pentru acest studiu, se pot înscrie în continuare pe COVID Human Genetic Effort.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇