O strategie pentru a adormi este aceea de a număra oi. Însă sunt oameni care nu pot face asta, iar de vină este o boală.
E vorba despre o afecțiune rară și puțin înțeleasă, care face aproape imposibil acest exercițiu de imaginație. Deși astfel de oameni pot descrie oi și își pot aminti cum arăta animalele, ei nu le pot vizualiza cu ”ochii minții” fără să le vadă în realitate, arată Science Alert.
Afecțiunea este cunoscută drept „afantazia” și reprezintă incapacitatea de a produce o imagine mintală a unui anumit lucru cu ajutorul memoriei, fie că este vorba de fața unei persoane dragi sau de un loc cunoscut.
Descrisă pentru prima oară în secolul al XIX-lea, afecțiunea a fost definită în mod corespunzător abia în anul 2015, când a căpătat și un nume. Până în ziua de azi doar câteva studii au fost publicate, iar multe dintre acestea sunt bazate pe auto-relatări.
Te-ar putea interesa și Ce se întâmplă în creier după o despărțire
Niel Kenmuir s-a numărat printre primii oameni care au vorbit despre experiența lor cu „afantazia”. Încă din copilărie el a observat că nu e capabil să numere oi. ”Nu puteam vedea oi care săreau peste garduri, pur și simplu nu aveam ce să număr”, a spus Kenmuir.
În mod interesant, incapacitatea de a număra oi nu pare să afecteze în toate cazurile creativitatea sau imaginația unei persoane. Doar unii dintre cei afectați prezintă probleme ale memoriei vizuale.
Majoritatea oamenilor cu această afecțiune au vieți complet normale, iar mulți nu realizează că sunt diferiți până când nu ajung adulți. Unii oameni au chiar și vise vizuale, deși nu toți.
Persoanele afectate pot descrie și recunoaște anumite fețe și locuri, ceea ce sugerează că imaginația lor verbală și memoria spațială sunt în mare parte intacte. Un studiu recent a arătat însă că le este greu să deseneze ”din memorie” ceva. Dacă, însă, au o fotografie alături, totul devine foarte simplu.
Vezi și Atâtea gânduri avem într-o zi! Și te mai întrebi de ce te doare capul