Ești stresat? S-ar putea să mănânci prea sărat!

Ești stresat? S-ar putea să mănânci prea sărat!

O alimentație care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un studiu recent.

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au descoperit, în urma unor studii efectuate pe șoareci, că o alimentație bogată în sare crește nivelul unui hormon al stresului cu 75%, scrie Food Navigator.

Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

Prea multă cantitate de sare în organism poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce sporește riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral, printre altele.

ADVERTISING

În timp ce efectele asupra inimii și a sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa prea puțin despre impactul unei alimentații bogate în sare asupra comportamentului unei persoane.

În cazul șoarecilor cu o cantitate mare de sare în alimentație s-a observat nu numai că nivelurile hormonilor de stres în repaus au crescut, dar răspunsul hormonal al șoarecilor la stresul de mediu a fost dublu față de cel al șoarecilor care au avut o alimentație normală, se arată într-un raport publicat de jurnalul Cardiovascular Research.

ADVERTISING

Concret, consumul mare de sare a crescut activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine, a declarat Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

ADVERTISING

Știm că un consum prea mare de sare ne afectează inima, vasele de sânge și rinichii. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică și modul în care creierul nostru gestionează stresul”, a mai spus omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇