Descoperire revoluționară: Cuțitul inteligent care depistează cancerul în câteva secunde (Foto & Video)

Descoperire revoluționară: Cuțitul inteligent care depistează cancerul în câteva secunde (Foto & Video)

iKnife, un dispozitiv chirurgical capabil „să miroasă tumorile”, poate oferi diagnosticul de cancer uterin în doar câteva secunde. Această reușită revoluționară le va permite multor femei să primească mult mai rapid tratamentul necesar.

Cancerul uterin reprezintă al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei și în fiecare an afectează în jur de 9.000 de pacienți doar în Marea Britanie. Doar 10% din cele care au simptome suspecte ajung, însă, să facă o biopsie. În ce privește România, anual se înregistrează între 3.000 și 4.000 de cazuri, 50% depistate când deja sunt în fază avansată.

Experții de la Imperial College London au descoperit că iKnife, un dispozitiv folosit deja în tratarea cancerului de sân și a celui cerebral, poate detecta cu precizie cancerul uterin, relatează The Guardian.

"iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul în câteva secunde, cu o acuratețe a diagnosticului de 89%, reducând la minimum întârzierile actuale pentru femeile aflate în așteptarea unui diagnostic histopatologic. Concluziile prezentate în acest studiu pot deschide calea către noi moduri de diagnostic", se arată într-un articol publicat în jurnalul științific Cancers.

ADVERTISING

iKnife folosește curenți electrici pentru a face diferența între țesutul sănătos și cel tumoral prin analizarea fumului produs atunci când țesutul din uter prelevat pentru biopsie este ars.

Potrivit cercetătorilor, eficiența cuțitului inteligent a fost dovedită pe eșantioane de țesut prelevat de la 150 de paciente suspecte de cancer uterin și pe rezultatele comparate cu cele ale metodelor actuale de diagnosticare. Echipa plănuiește începerea unui test clinic major care ar putea duce la folosirea pe scară largă a dispozitivului.

Pe lângă precizia diagnosticării, cel mai mare câștig este scurtarea termenului de așteptare a verdictului medical, consideră Athena Lamnisos, directoarea organizației caritabile britanice Eve Appeal care a finanțat cercetarea. „E stresant să aștepți rezultatele - mai ales dacă testul trebuie să descopere dacă ai sau nu cancer. Când auzi că acest cuvânt este o posibilitate, zilele abia trec până când te lămurește un specialist", a spus ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Cancerul uterin are un simptom important, cel al sângerării postmenstruale care ar trebui să fie întotdeauna verificat la două săptămâni cu o trimitere de la medicul de familie. Să aștepte rezultatele încă două săptămâni poate fi foarte dificil pentru paciente", a explicat aceasta.

„Există multe motive pentru sângerarea vaginală anormală după menopauză - cancerul uterin este doar una dintre ele - astfel că posibilitatea de a oferi un diagnostic care indică sau nu imediat cancerul, cu precizie, poate face o diferență pozitivă", a adăugat Lamnisos.

Prof. Sadaf Ghaem-Maghami, cea care a condus cercetarea, a spus că furnizarea unui diagnostic în câteva secunde le poate permite femeilor cu cancer confirmat să înceapă curând tratamentul, iar pe cele care sunt sănătoase le scutește de săptămâni de neliniște: „iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm în clinicile cu acces rapid situația persoanelor cu sângerare vaginală anormală semnificativă care au fost trimise pentru un posibil diagnostic de cancer endometrial".

ADVERTISING

„Cu acuratețea sa de diagnosticare ridicată de 89% și valoarea predictivă pozitivă de 94%, pacienta ar putea fi imediat asigurată despre probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife e negativ și s-ar putea accelera testele, analizele suplimentare și tratamentul pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce se așteaptă confirmarea din partea patologiei standard", a explicat șefa echipei de cercetare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇