Cercetătorii au descoperit că bebelușii perfect sănătoși au în sânge concentrații uriașe ale unei proteine pe care medicii o considerau de decenii vinovată pentru distrugerea creierului în boala Alzheimer.
Proteina p-tau217 era văzută ca un marker al neurodegenerării, dar un studiu internațional condus de Universitatea din Göteborg arată că bebelușii o au în cantități record și au nevoie de ea pentru dezvoltarea creierului, scrie Science Alert.
Oamenii de știință au analizat sângele a peste 400 de persoane, de la nou-născuți la bolnavi de Alzheimer. Au descoperit că bebelușii prematuri aveau cele mai mari niveluri de p-tau217, urmați de cei născuți la termen. Cu cât nașterea era mai prematură, cu atât nivelurile erau mai ridicate, dar copiii erau complet sănătoși.
Pe măsură ce creșteau, nivelul proteinei scădea, în primele luni de viață, rămânând foarte mic la adulții sănătoși. Ulterior, la bolnavii de Alzheimer, nivelul era din nou ridicat, dar fără să ajungă la valorile extreme ale nou-născuților.
Proteina pare să joace un rol crucial în dezvoltarea timpurie a creierului, ajutând la formarea conexiunilor neuronale. Întrebarea pe care și-o pun cercetătorii acum este de ce creierul bebelușilor poate gestiona cantități mari de p-tau217 fără probleme, când aceeași proteină afectează grav adulții?
Descoperirea contrazice și o teorie fundamentală despre Alzheimer. Timp de decenii, cercetătorii au crezut că p-tau217 apare doar după ce o altă proteină – amiloidul – se acumulează în creier. Dar bebelușii nu au amiloid, ceea ce arată că cele două proteine funcționează independent. Cu siguranță acesta este doar punctul de pornire către alte studii.