De ce nu e bine să facem carnea pe grătar cu flacără directă. Explicații de la medic

Medicul Andra Balcangiu – Stroescu explică riscurile ascunse ale grătarului de 1 Mai
De ce nu e bine să facem carnea pe grătar cu flacără directă. Explicații de la medic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu ocazia zilei de 1 Mai, când grătarele devin nelipsite din peisajul românesc, asist. univ. dr. Andra Balcangiu – Stroescu, medic specialist în nefrologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice, atrage atenţia asupra riscurilor pentru sănătate atunci când carnea este preparată incorect.

Carnea arsă și produsele procesate pot deveni toxice

„Carnea nu trebuie pusă direct pe flacără, deoarece acest lucru accelerează arderea și poate genera compuși toxici”, avertizează dr. Balcangiu – Stroescu.

În special carnea procesată, cum sunt micii sau cârnații, conține nitriți care, la temperaturi ridicate, pot forma nitrozamine – substanțe cu potențial cancerigen.

Chiar și carnea macră, atunci când este supusă unei temperaturi prea mari, poate duce la apariția aminelor heterociclice – compuși toxici formați în urma contactului dintre fumul de grăsime arsă și carne.

Marinarea corectă poate reduce riscurile

„O marinadă cu lămâie, ierburi aromatice, pătrunjel sau cimbru aduce antioxidanți care pot încetini procesul de ardere a cărnii. Totuși, uleiul de măsline nu este recomandat la temperaturi ridicate, deoarece poate degaja compuși toxici”, explică medicul.

Este important ca bucățile de carne să fie întoarse frecvent pe grătar, pentru a evita arderea.

Farfuria ideală de 1 Mai: echilibru între carne, legume și carbohidrați

Medicul recomandă o farfurie echilibrată, chiar și în zilele de sărbătoare:

  • 50% legume (roșii, castraveți, dovlecei, salată verde, ceapă etc.)
  • 25% proteină (carne slabă, corect preparată)
  • 25% carbohidrați (pâine integrală, orez, paste sau cartofi gătiți sănătos)

Despre air fryer și pericolele teflonului

Pentru cei care aleg să folosească air fryer, medicul avertizează că stratul de teflon trebuie păstrat intact.

Dacă este zgâriat, acesta poate elibera compuși chimici periculoși.

Sunt recomandate ustensile de lemn sau silicon pentru a evita deteriorarea.

Bicarbonatul în mici – între tradiție și pericol

Rețeta tradițională a micilor conține bicarbonat de sodiu, dar în cantități mari, acesta poate ridica probleme pentru persoanele cu hipertensiune sau insuficiență cardiacă, din cauza aportului de sodiu.

În plus, bicarbonatul în exces poate accelera arderea cărnii, crescând riscurile legate de formarea compușilor toxici.

Mișcarea fizică – esențială în orice zi

„Indiferent de zi, activitatea fizică trebuie susținută. Poate fi vorba de mers cu bicicleta, un sport nou sau plimbări în natură. Orice formă de mișcare ajută la eliberarea de dopamină și la îmbunătățirea stării de spirit”, încheie dr. Andra Balcangiu – Stroescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇