De ce ne simțim vinovați atunci când primim un cadou și cum să depășim acest sentiment

De ce ne simțim vinovați atunci când primim un cadou și cum să depășim acest sentiment
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sentimentul de vină pe care unii oameni îl au atunci când primesc un cadou este un fenomen real, scrie CNN, care a stat de vorbă cu mai mulți psihologi în încercarea de a explica această stare și de a-i ajuta pe cei care se confruntă cu ea.

Pentru mulți, a primi daruri este cel puțin la fel de stresant ca a oferi, spune Andrea Bonior, psiholog clinician la Universitatea Georgetown. ”Ne putem simți vinovați atunci când cineva consumă timp și bani pentru noi, deoarece în adâncul nostru am putea crede că nu merităm sau că nu ne ridicăm la înălțime”, explică Bonior.

ADVERTISING

Este posibil ca acești oameni să nu se simtă în largul lor nici atunci când primesc complimente și atenție.

Alții se pot simți vinovați pentru că nu au făcut un cadou la fel de bun sau de scump ca cel pe care l-au primit sau pentru că au fost luați prin surprindere și nu au pregătit la rândul lor un cadou.

Un studiu al Universității Baylor publicat în 2013 în jurnalul Social Science Research explorează modul în care oamenii îi pedepsesc uneori pe ceilalți pentru generozitatea lor, deoarece au un sentiment de inadecvare.

ADVERTISING

”Este posibil că cel generos să îi facă să se simtă prost sau să îi pună într-o lumină proastă. Ori pot simți gelozie sau faptul că nu este suficient ce fac”, spune Kyle Irwin, unul dintre autorii studiului.

De asemenea, unii oameni se pot simți îndatorați atunci când primesc un cadou. Este valabil mai ales pentru cei care au crescut într-un mediu în care nu au primit multă atenție sau afecțiune și care pot simți nevoia să se revanșeze într-un fel, adaugă Bonior.

Cum să transformi sentimentul de vină în ceva pozitiv

Dacă trăiești această stare de sărbători, fă-ți timp înainte să te întrebi de ce și să încerci să gestionezi sentimentul. Gândește-te la bucuria pe care o simți atunci când dăruiești și la faptul că alții simt la fel, spun specialiștii.

ADVERTISING

Pe cei care simt în mod constant că nu merită Bonior îi sfătuiește să se întrebe de ce simt acest lucru, să se gândească la copilăria lor și la mesajele pe care și le spun lor înșiși și sugerează că i-ar putea ajuta să discute cu un profesionist.   

Arată-ți recunoștința, recomandă Laurie Santos, profesor de psihologie la Universitatea Yale, pentru că a-i face pe ceilalți să se simtă bine poate fi un dar în sine.

“Atunci când folosești ceva ce ai primit cadou, spune-i persoanei care ți l-a dăruit și că ești recunoscător, chiar și după ani”, spune Santos.

Nu în ultimul rând, amintește-ți care este sensul actului de a dărui.

”În cele din urmă, a oferi un cadou este o celebrare a conectării. Este despre a dărui bucurie. Este despre posibilitatea de a ne hrăni relațiile”, adaugă Bonior.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇