De ce ar trebui să oftezi mai des

De ce ar trebui să oftezi mai des

Asociem oftatul cu tristețea sau melancolia, dar, în realitate, aceasta este una dintre cele mai bune metode de a alunga stresul.

E concluzia unui studiu realizat de dr. David Spiegel, profesor de psihiatrie și științe comportamentale și director al Centrului pentru Stres și Sănătate de la Școala de Medicină a Universității Stanford.

Acesta a testat mai multe metode de calmare pe un lot de 114 persoane, împărțite în mai multe grupuri. Subiecților li s-a cerut să practice meditația conștientă sau un exercițiu de respirație: respirația în cutie, hiperventilația ciclică sau oftatul ciclic - câte cinci minute pe zi timp de 28 de zile, scrie CNN.

ADVERTISING

Dacă respirația în cutie nu lasă loc de întrebări, hiperventilația ciclică presupune inspirația profundă și expirația rapidă. Cât despre oftatul ciclic, cine nu îl cunoaște? În oftatul ciclic, o persoană inspiră pe nas până când plămânii sunt pe jumătate plini, apoi se oprește scurt. Plămânii sunt apoi umpluți complet cu o altă suflare, iar apoi se expiră încet pe gură.

„Cel mai bine este ca expirația să fie de două ori mai lungă decât inhalarea”, a spus Spiegel, care este și directorul medical al Centrului de Medicină Integrativă din Stanford.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dintre toate metodele de calmare presupunând atât exercițiile de respirație, cât și meditația, cea din urmă a fost cea mai eficientă, a concluzionat studiul. Subiecții au fost evaluați atât după starea de spirit, nivelul de anxietate, dar și ritmul respirator și cardiac, după aceste exerciții. Într-o mai mică sau mai mare măsură, toate metodele încercate în studiu au îmbunătățit starea generală, mai menționează autorul cercetării.

„În loc să vedeți oftatul ca pe tristețe sau exasperare, recunoașteți-l pentru ceea ce reușește - ameliorarea stresului”, este mesajul transmis de omul de știință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇