De ce a fost COVID-19 mai puțin mortal în Africa

De ce a fost COVID-19 mai puțin mortal în Africa

Cunoscute pentru faptul că nu au cele mai puternice sisteme de sănătate publică, țările africane au reușit cu toate acestea să implementeze unele dintre cele mai eficiente politici pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

La o populație de peste 1 miliard de locuitori, Africa are în jur de 1,5 milioane de cazuri de Covid-19, potrivit datelor John Hopkins University, mult mai puține decât cele din Europa, Asia sau America, iar numărul cazurilor noi raportate se află în declin.

De asemenea, continentul negru a raportat în jur de 37.000 de decese provocate de COVID-19, comparativ cu aproximativ 580.000 în America, 230.000 în Europa și 205.000 în Asia.

ADVERTISING

Deși capacitatea scăzută de testare subminează răspunsul țărilor din Africa la pandemie, nu exisță indicii cu privire la faptul că numărul real al deceselor din cauza Covid-19 ar fi mult mai mare, susține șeful Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Africa.

Iată motivele pentru care rata mortalității din cauza COVID-19 este atât de scăzută în Africa, potrivit BBC.

Reacția promptă

Încă de la raportarea primului caz pe continent, care a avut loc pe 14 februarie în Egipt, majoritatea guvernelor africane au luat măsuri drastice menite să încetinească răspândirea virusului.

Printre măsurile de sănătate publică introduse rapid s-au numărat evitarea strângerii mâinilor, spălatul frecvent pe mâini, distanțarea socială și purtatul măștii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Țări precum Lesotho au declarat stare de urgență și au dispus închiderea școlilor, printre altele, chiar înainte de a raporta vreun caz.

Sprijin din partea populației

Un sondaj realizat în august în 18 țări africane a arătat că sprijinul populației pentru măsurile de siguranță este ridicat, 85% dintre participanți afirmând că au purtat măști în săptămânile anterioare.

Restricțiile au avut însă un impact devastator asupra situației economice a ţărilor de pe continent. Africa de Sud, care a introdus printre cele mai aspre măsuri din lume, a pierdut 2,2 milioane de locuri de muncă în prima jumătate a anului. Prin urmare, tot mai multe țări s-au văzut nevoite să-și redeschidă economiile.

ADVERTISING

Populația tânără și un număr mai mic de aziluri

Africa este continentul cu populația cea mai tânără din lume, cu o vârsta medie de 19 ani, ceea ce ar putea avea un rol în succesul său de a controla răspândirea COVID-19, în condițiile în care, la nivel global, majoritatea victimelor pandemiei au peste 80 de ani.

De asemenea, comparativ cu țările occidentale, în Africa există mai puține cămine pentru bătrâni, locuri cu o puternică rată de transmitere a virusului.

O climă favorabilă

Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Maryland, SUA, există o corelaţie între temperatură, umiditate şi latitudine, pe de o parte, şi răspândirea COVID-19, pe de altă parte.

Virusul se răspândeşte mai repede atunci când temperatura şi umiditatea sunt scăzute, au descoperit cercetătorii. De asemenea, ţările africane aflate mai departe de tropice au fost mai afectate.

Sisteme de sănătate eficiente la nivel de comunitate

Pandemia de COVID-19 a izbucnit într-un moment în care Republica Democrată Congo se confrunta cu cel mai puternic focar de Ebola de până atunci. Statele vecine, aflate deja în stare de alertă, au început să verifice persoanele care intrau pe teritoriul lor şi pentru coronavirus, pe lângă Ebola.

Mai multe ţări din vestul Africii au folosit experienţa gestionării celei mai grave epidemii de Ebola, din perioada 2013-2016, pentru a preveni răspândirea COVID-19.

In Nigeria, medicii care mergeau în sate pentru a vaccina copiii împotriva poliomielitei au început să educe comunităţile cu privire la noua pandemie.

„Cu o infrastructură spitalicească mai puţin dezvoltată decât în alte părţi ale lumii, forţa continentului stă în politicile sale de sănatate la nivel de comunitate testate cu succes”, scriu jurnaliştii britanici.

C.S.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇