Cum poți să transformi prima vizită la stomatolog a copilului tău într-o experiență plăcută

Cum poți să transformi prima vizită la stomatolog a copilului tău într-o experiență plăcută
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Stomatologia este singura ramură medicală care ne îngrijește toată viața, fiindcă devenim pacienți de la primul dinte, iar o dantură se menține sănătoasă și estetică cu vizite regulate la medicul dentist. De aceea, prima interacțiune a copilului cu stomatologul e foarte importantă – dacă nu e gestionată corect, poate genera teamă, reticență și neîncredere pe tot parcursul anilor viitori. 

Când se programează prima vizită a celui mic la stomatolog

De la apariția primului dinte, fiindcă apare nevoia periajului cu un degetar special, iar recomandările medicului pedodont încep să devină necesare. În plus, se acomodează din timp cu acest tip de consult, ceea ce reduce șansele apariției ulterioare a temerilor față de dentist.

ADVERTISING

Cum alegi medicul potrivit pentru copilul tău

De cele mai multe ori, scaunul stomatologic le generează stări de panică micilor pacienți, ceea ce îngreunează intervenția medicului dentist. De aceea, recomandarea e ca prima vizită a copilului, care e esențială, să fie programată la o clinică stomatologică specializată în tratamentul copiilor. Aici, sunt preluați de medici pregătiți special pentru interacțiunea cu cei mici, într-o atmosferă plăcută, caldă, colorată, unde pot învăța mai multe despre sănătate dentară cu ajutorul personajelor de poveste și prin jocuri menite să genereze recompense.

Ajută ca medicul să fie, de asemenea, empatic, răbdător și interesat ca cel mic să deprindă obiceiuri sănătoase. Un stomatolog bine pregătit lucrează fără ca cel mic să simtă că e supus vreunui tratament, explică copiilor ce se întâmplă sub formă de poveste și asociază pașii intervenției cu situații reale, cum ar fi turbina cu apă cu dușul de acasă. 

ADVERTISING

De asemenea, părinții pot învăța de la stomatolog cum pot ajuta prevenirea afecțiunilor dentare ale copiilor, cum ar fi cariile și demineralizările și cum să întrețină corect dantura acestora. 

Cum poți avea un zâmbet perfect până la Sf. Valentin?

Cum îl pregătești pe cel mic și cum îl ajuți să accepte ideea

Foarte mulți copii se tem de stomatolog atunci când au deja multe afecțiuni dentare și durerea devine insuportabilă. În plus, asociază orice atingere a locurilor inflamate cu durerea, deci frica de dentist se instalează de la început. De aceea e important ca părinții să îi aducă pe cei mici la medic periodic, în scopul prevenției, înainte ca problemele să înceapă să se manifeste.

ADVERTISING

În plus, ajută dacă așteptările copiilor sunt setate spre un cadru prietenos, cald, colorat, unde aceștia pot interacționa cu diverse personaje, costumații și jocuri speciale create pentru educația dentară, care chiar îi recompensează atunci când ating anumite obiective. Clinicile specializate în tratamentul copiilor sunt create ca un circuit de poveste, începând cu sălile de așteptare și până la momentul în care revin pentru consult.

Sensibilitatea dentară și sezonul rece: Cum scapi de durerile de dinți?

Cât de des trebuie să vizitați medicul stomatolog

Cel puțin o dată la șase luni, dacă nu intervine nicio afecțiune între timp, pentru monitorizarea evoluției gingiilor și a dinților și prevenția apariției cariilor. Vizitele regulate la dentist creează de asemenea un obicei sănătos, pe lângă faptul că întărește relația cu medicul și familiarizează copilul cu cabinetul, scaunul de tratament și procedurile de consult. 

Cum te asiguri că micuțul tău are grijă de dințișorii săi

Este foarte important ca părinții să comunice calm, deschis și clar cu cei mici despre vizita la medicul dentist. Copiii pot prelua ușor anxietatea părinților, dacă aceștia nu învață să o țină sub control, ceea ce favorizează, ulterior, apariția senzațiilor de teamă sau chiar traume specifice. 

Odată ajunși la o clinică specializată, copiii vor învăța prin jocuri educative despre importanța dinților, igiena corectă și prevenirea cariilor. De asemenea, medicul stomatolog va oferi părinților sfaturi cu privire la îngrijirea dinților acasă, care vor trebui să se asigure că cei mici se obișnuiesc cu o anumită rutină de igienă dentară.

În plus, copiii vor ști că la următoarea vizită primesc recompense sub formă de insigne dacă au urmat sfaturile medicului stomatolog în mod corect ☺


Articol scris de dr. Ionuț Leahu, medic implantolog

cliniciledrleahu.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇