Sensibilitatea dentară și sezonul rece: Cum scapi de durerile de dinți?

Sensibilitatea dentară și sezonul rece: Cum scapi de durerile de dinți?

Durerea de dinți este, de regulă, principalul primul motiv care ne trimite la medicul stomatolog.

Deși acest simptom are multiple cauze, sezonul rece accentuează semnificativ una dintre ele: sensibilitatea dentară. 

Ce este sensibilitatea dentară?

Se resimte ca o durere foarte ascuțită și de lungă durată atunci când dinții noștri intră în contact cu anumite alimente extrem de reci, fierbinți, acre și chiar cu băuturile carbogazoase. 

Care sunt cauzele apariției sensibilității dentare?

Cariile și fracturile dentare, dinții tociți, bruxismul – încleștarea reflexă a dinților, plombele dentare mari și alte obturații mai vechi care prezintă carii secundare pot determina sensibilitate atunci când aerul rece sau anumite alimente și băuturi ating terminațiile nervoase din stratul principal al dintelui.

ADVERTISING

Retracția gingivală e una dintre cele mai întâlnite cauze – atunci când dentina este descoperită în urma deteriorării smalțului.

Cu alte cuvinte, când nivelul gingiei se modifică – coboară sau urcă – față de aspectul dinților vecini resimțim sensibilitate în aceste zone.

Periajul agresiv, boala parodontală și infecțiile la nivelul gingiei pot cauza, de asemenea, sensibilitatea dentară.

Când trebuie să mergi la medicul stomatolog?

Deși vizitele regulate la dentist sunt cea mai eficientă metodă de prevenție a sensibilității dentare, majoritatea pacienților ajung în scaunul stomatologului atunci când durerea devine deja insuportabilă, ceea ce poate complica planul de tratament. 

ADVERTISING

Dacă, în urma inspecției periodice a dinților în oglindă, observăm modificări la nivelul aspectului acestora, care pot ține de culoare sau nivelul gingiei sau când resimțim sensibilitate la aerul rece, diverse alimente sau băuturi e recomandat să programăm imediat o vizită la medicul dentist. 

În ceea ce privește sezonul rece, e de reținut că frigul doar atrage atenția asupra unei probleme dentare și nu e cauza acesteia, deci cu atât mai mult se impune o programare la stomatolog. 

Care sunt tratamentele recomandate sensibilității dentare?

Retracția gingivală în stadii incipiente se tratează pe loc la medicul dentist, prin detartraj și igienizare profesională, iar atunci când intervine deteriorarea smalțului, se aplică un tratament pentru remineralizarea dintelui, cu ajutorul unor paste cu sau fără fluor în compoziție.

ADVERTISING

În cazul în care vorbim despre boala parodontală, tratamentul pentru sănătatea gingiei se efectuează în mai multe ședințe. 

Atunci când retracția gingivală e însă mai accentuată, e indicată aplicarea unei grefe gingivale. Dincolo de rezolvarea imediată a aspectului estetic, pacientul nu mai simte deloc durerea cauzată de retracție și scapă chiar și de senzația de sensibilitate. În plus, rădăcina dintelui e protejată pe termen lung, iar osul e și el apărat. 

Cum previi durerile cauzate de sensibilitatea dentară?

Prin evitarea completă a băuturilor carbogazoase și a apelor de gură care conțin alcool, fiindcă acesta modifică PH-ul din salivă și duce la demineralizarea dinților în timp.

În plus, prin igiena orală adecvată și vizitele regulate la medicul dentist, pacienții cu sensibilitate dentară pot reduce semnificativ durerile cauzate de această afecțiune.


Articol scris de dr. Ionuț Leahu, medic implantolog

cliniciledrleahu.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇