Covid-19 poate să afecteze masiv creierul, chiar și la persoane fără simptome respiratorii semnificative - studiu

Covid-19 poate să afecteze masiv creierul, chiar și la persoane fără simptome respiratorii semnificative - studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unii pacienţi care au avut COVID-19 se plângeau de dureri de cap, ameţeală şi de alte simptome neurologice, însă medicii nu puteau înţelege complet cum afectează creierul virusul SARS-Cov-2, relatează EFE.

Un studiu realizat de Universitatea din Tulane (Louisiana, SUA) a descris în detaliu cum afectează acest virus sistemul nervos central.

Este vorba de prima evaluare exhaustivă a neuropatologiei asociate infectării cu SARS-CoV-2 efectuată asupra unor subiecţi non-umani, fiind vorba de primate, iar detaliile au fost publicate vineri de revista Nature Communications.

Cercetătorii au observat că virusul poate provoca mici hemoragii în creier. Aceste patologii au fost prezente şi la pacienţii care nu suferit de o boală respiratorie gravă cauzată de virus.

Tracy Fischer, cercetător principal şi profesor de microbiologie şi imunologie la Centrul Naţional de Cercetarea asupra Primatelor din Tulane, studiază creierul de multe decenii. La puţin timp după ce acest centru de primate a lansat un program pilot pentru COVID-19, la începutul anului 2020, ea a început să studieze mostre de ţesut cerebral de la persone infectate cu SARS-CoV-2.

Descoperirile iniţiale care evidenţiau amploarea daunelor observate asupra creierului în urma infectării cu SARS-CoV-2 au fost atât de surprinzătoare încât ea a dedicat întregul an perfecţionării controalelor studiului pentru ca rezultatele să fie clar asociate acestei infecţii.

„Având în vedere că subiecţii nu au avut simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aştepta la daune atât de mari ale acestei boli asupra creierului. Însă descoperirile au fost distincte şi profunde iar rezultatul poate fi atribuit indubitabil bolii”, a spus cercetătoarea.

Concluziile coincid, de asemenea, cu rezultatele autopsiei persoanelor decedate în urma COVID-19, ceea ce sugerează că primatele pot fi un model non-uman sau substitut adecvat pentru a observa modul în care oamenii sunt afectaţi de această boală.

Complicaţiile neurologice sunt de obicei primele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2 şi pot fi grave şi persistente.

Acestea afectează în mod nedeterminat persoane de toate vârstele, cu sau fără comorbidităţi, boala având de asemenea niveluri diferite de gravitate, a precizat Tracy Fischer.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇