Covid-19 afectează inclusiv inteligența. Cine sunt cei care au mai mult de suferit

Covid-19 afectează inclusiv inteligența. Cine sunt cei care au mai mult de suferit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 și s-au vindecat se pot confrunta cu o reducere semnificativă a inteligenței, arată un studiu de amploare.

Cercetarea, publicată în Eclinical Medicine și citată de IFL Science, adaugă încă un motiv de îngrijorare în ceea ce privește impactul pe termen lung al COVID-19 asupra corpului și creierului uman.

Cei care au efectuat studiul, oameni de știință de la Imperial College London, avertizează că cercetări pe durate mari ar trebui să înceapă imediat pentru a evalua cât de grave ar putea fi efectele acestei infecții.

ADVERTISING

Studiul a implicat 81.337 de persoane din Marea Britanie, care au fost evaluate online ca parte a Great British Intelligence Test. Acesta este un test cognitiv validat clinic, care implică o serie de provocări cerebrale, presupunând și un chestionar de completat.

Dintre cei 81.337 de subiecți, unii avuseseră infecția COVID-19 (confirmată prin teste), însă nu au fost spitalizați, în timp ce alții au fost spitalizați cu o formă gravă a bolii. Rezultatele au urmărit evaluarea capacității lor cognitive, care a fost apoi comparată cu eșantionul general, pentru a identifica orice efecte persistente ale infecției COVID-19.

ADVERTISING

După analizarea anumitor factori, printre care vârsta, sexul, educația ș.a.m.d., cercetătorii au descoperit deficiențe cognitive la cei care avuseseră anterior COVID-19. Cei cu simptome respiratorii au obținut un scor mai slab la test decât cei care nu au avut probleme respiratorii. Totodată, a existat o creștere semnificativă a deficiențelor cognitive în rândul celor spitalizați.

„Deficiențele cognitive au rămas indiferent dacă mai aveau sau nu simptome și nu au depins nici de durata de timp care a trecut de când au avut infecția. Acest lucru pare să sugereze că este un efect de lungă durată. De asemenea, nu depinde de problemele de sănătate preexistente”, a explicat Christina Pagel, director din cadrul University College London.

ADVERTISING

Citește și Încă un efect al Covid: Doar bărbații sunt afectați, dar pe termen lung

Concret, cei care au avut nevoie de ventilație mecanică aveau un deficit de 0,47, iar cei care nu au avut nevoie de aparat aveau un deficit de 0,27. Spre comparație, în rândul pacienților cu AVC media deficitului cognitiv a fost de 0,24, iar la persoanele cu probleme de învățare s-a înregistrat un scor de 0,38. Cu cât deficitul este mai mare, cu atât pacientul are mai multe probleme cognitive.

Cele mai pronunțate probleme la pacienții cu COVID-19 au fost cele de raționament, rezolvare a problemelor, planificare spațială și detectarea țintelor.

Vezi și O altă parte înfricoşătoare a COVID-19: Efecte serioase pe termen lung, chiar dacă ai avut o formă uşoară și chiar dacă eşti tânăr


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇