China se plânge că a primit varianta Omicron de la Occident, prin colete și scrisori

China se plânge că a primit varianta Omicron de la Occident, prin colete și scrisori

Presa de stat din China susține că primele cazuri de Omicron au apărut în Beijing și în alte localități prin intermediul coletelor și scrisorilor venite din străinătate, în ciuda faptului că experții în sănătate din toată lumea își exprimă îndoiala că virusul s-ar putea transmite astfel.

Poșta de stat din China spune că a ordonat să se ia măsuri stricte în această privință, cum ar fi ventilarea și dezinfectarea spațiilor în care sunt depozitate lucrurile venite de peste mări și țări, relateaza AP.

ADVERTISING

De asemenea, lucrătorii poștali sunt obligați să poarte echipament de protecție, să fie vaccinați cu doza booster și să se testeze regulat, după cum se precizează pe site-ul instituției.

În plus, pachetele venite din alte țări trebuie izolate, curățate și păstrate în așteptare pentru o perioadă, ca să existe certitudinea că nu poartă virusul mai departe.

Experții internaționali din domeniul sănătății au declarat însă, în repetate rânduri, că virusul se transmite în special prin picăturile de salivă ale persoanelor infectate, mai exact când acestea vorbesc în apropierea altora, strănută sau tușesc.

ADVERTISING

De asemenea, OMS a anunțat că aceste coronavirusuri ”au nevoie de o gazdă vie, animal sau om, pentru a putea supraviețui și că ele nu supraviețuiesc și nu se multiplică pe suprafețe sau pe pachetele cu mâncare, de exemplu”, citează AP.

Cu toate acestea, ziarul Global Times, al Partidului Comunist Chinez, a scris marți, citând Centrul pentru Control al Bolilor din Beijing și alți virusologi, că recentele infectări ar avea legătură cu pachetele venite din străinătate. Mai mult, investigatorii ar fi identificat persoane recent infectate care ar fi ridicat colete expediate din Canada și SUA.

ADVERTISING

O altă persoană ar fi fost testată pozitiv cu Omicron după ce a primit un pachet trimis din America de Nord, iar un alt caz similar ar fi fost raportat în Chaoyang, scrie ziarul citat.

Districtul Haidian din Beijing a fost băgat în carantină după detectarea a doar patru cazuri, în contextul în care peste câteva săptămâni capitala Chinei va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă.

Majoritatea școlilor din Beijing au trecut la cursuri online, tot în ideea de a preveni răspândirea epidemiei.

China este în stare de alertă înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Circa 20 de milioane de locuitori sunt în carantină și s-a trecut deja la testarea în masă în mai multe orașe unde au fost descoperite cazuri de infectare cu Covid.

Organizatorii JO au anunțat luni că doar spectatorii ”selectați” vor putea participa la evenimentele sportive, care încep oficial pe 4 februarie. Nu va fi permis accesul străinilor și nu au fost oferite bilete publicului larg.

China, țara de origine a SARS-CoV-2, a fost în permanență reticentă cu raportările datelor statistice privind pandemia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇