O tehnică de convertire a celulelor stem umane în celule producătoare de insulină ar putea fi extrem de promițătoare pentru tratarea diabetului, cred oamenii de știință. În cazul șoarecilor, aceasta funcționează și urmează să fie testată și pe subiecți umani.
În cadrul experimentului, celulele stem pluripotente (hPSC) umane au fost îndrumate să se dezvolte în celule pancreatice beta care produc insulină. După ce acestea au fost transplantate unor șoareci cu o formă acută de diabet, rozătoarele s-au vindecat în timp record, arată Science Alert.
„Acești șoareci aveau o formă severă de diabet cu niveluri de glicemie de peste 500 miligrame per decilitru de sânge, niveluri care ar putea fi severe pentru o persoană”, a explicat inginerul biomedical Jeffrey R. Millman de la Universitatea Washington.
„Atunci când le-am administrat șoarecilor celulele producătoare de insulină, în decurs de două săptămâni, nivelurile de glucoză din sânge au revenit la normal și au rămas așa timp de multe luni”, a adăugat Millman.
Tehnica ar putea îmbunătăți tratamentele cu celule stem și pentru alte boli, nu doar diabet, cred cercetătorii implicați în studiu.