Un grup de cercetători americani a descoperit modul în care celulele senzoriale auditive, care ne permit să auzim, se pot repara singure după ce au fost deteriorate, printr-un proces natural.
Descoperirea ar putea duce la noi căi mai bune de a trata și preveni pierderea auzului.
„Celulele capilare”, care se găsesc în urechea internă, sunt importante atât pentru capacitatea noastră de a auzi, cât și pentru simțul echilibrului. Ele sunt cunoscute sub numele de celule mici ciliate (păroase), deoarece sunt acoperite de structuri asemănătoare firelor de păr, care servesc ca antene mecanice pentru detectarea sunetului.
Până acum se știa că, atunci când celulele ciliate auditive mor, ele dispar pentru totdeauna. Dar o nouă cercetare a oamenilor de știință de la facultatea de medicină a Universității din Virginia (UVA Health) arată că aceste celule delicate au capacitatea de a se repara singure în urma leziunilor cauzate de zgomote puternice sau de alte forme de stres.
Celulele capilare sunt fragile în mod natural – ele trebuie să fie delicate pentru a putea percepe sunetul, dar trebuie, de asemenea, să reziste la stresul mecanic continuu inerent muncii lor.
Expunerea prelungită la zgomote puternice dăunează celulelor ciliate într-o varietate de moduri, iar unul dintre acestea este prin deteriorarea structurii în sine a acestor „fire”.
Noua cercetare indică un proces natural pe care acestea îl folosesc pentru a se repara. Concret, celulele fac acest lucru prin intermediul unei proteine numite XIRP2, care are capacitatea de a detecta deteriorarea nucleelor alcătuite dintr-o substanță numită actină.
Echipa de oameni de știință a descoperit că XIRP2 detectează mai întâi daunele, apoi migrează la locul acestora și repară nucleele deteriorate prin umplerea lor cu actină nouă, după cum se arată într-un raport publicat de revista științifică eLife.
Descoperirea ar putea duce la modalități mai bune de a trata pierderea auzului, inclusiv pierderea auzului legată de vârstă.
„Pierderea auzului legată de vârstă afectează cel puțin o treime din toți adulții în vârstă”, a declarat Jung-Bum Shin, cercetător implicat în studiu, de la departamentul de neuroștiințe al UVA.
„Înțelegerea și valorificarea mecanismelor interne prin care celulele ciliate contracarează uzura sunt esențiale în identificarea unor modalități de prevenire a pierderii auzului legate de vârstă. În plus, aceste cunoștințe au implicații potențiale pentru afecțiuni asociate, cum ar fi boala Alzheimer și alte afecțiuni de demență”, a mai declarat acesta.