Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie din Capitală, a explicat cum arată un proiect major pe care l-a gândit cu mai mulţi şefi de secţii şi manageri de spitale din ţară, proiect destinat îngrijirii nou-născuţilor cu afecţiuni grave.
100 de milioane de euro, bani pe care România îi va obţine prin PNRR, vor fi folosiţi pentru modernizarea infrastructurii medicale din mai multe centre din ţară.
Specialistul speră ca o parte din bani să fie folosită şi pentru noua secţie de terapie intensivă nou-născuţi pentru care există deja autorizaţie de construire şi care va fi lipită de actuala secţie a Spitalului Marie Curie.
Această unitate va fi construită în primă instanţă cu ajutorul unor ONG-uri.
Dr. Cătălin Cârstoveanu a explicat că secţia va aduce în plus 20 de paturi, pe lângă cele 27 deja existente.
Dublul mortalității europene
“Suma nu este foarte mică, nici foarte mare, este suficientă să schimbe radical faţa neo-natologiei din România.
Avem dublul mortalităţii europene, eu cred că la sfârşitul acestui proiect lucrurile se vor schimba dramatic, în sensul că vor scădea, vorbim de 6 la mie, eu sper că ne vom duce mai jos de procentul acesta.
Este un proiect în valoare de 100 de milioane de euro, am lucrat cu Ministerul Sănătăţii, ştiţi foarte bine că există un proiect început cu 5 ani în urmă, un proiect pe echipamente medicale, unde s-a făcut un survey în toată România.
M-am ocupat de problema asta şi am văzut care sunt necesităţile reale ale secţiilor de neo-natologie, de nivel 1, de nivel 2, de nivel 3, şi toate aceste echipamente sunt prinse acolo. Şi am spus OK, începe investiţia cu incubatoarele.
Din aceşti 100 de milioane de euro, o parte importantă va merge către incubatoare, asta a fost ultima discuţie cu doamna ministru (al Sănătăţii -n.red.). A spus OK, foarte bine, este foarte important, vor merge incubatoare către toate secţiile de neo-natologie din România”, a declarat pentru News.ro medicul Cătălin Cârstoveanu.
26 de maternități vor primi echipamente performante
De asemena, tot cu bani din PNRR 26 de maternităţi şi spitale de pediatrie din toată ţara vor primi echipamente performante.
“Restul de bani vor fi împărţiţi foarte echilibrat pentru a acoperi acest proiect, pentru a dezvolta aceste paturi de reanimare la nivelele 3 din maternităţi, la nivelele 3 din spitalele de pediatrie sau spitalele judeţene. Ca atare sunt în jur de 26 de centre care vor extinde paturile (...)
După ce au spus da, vrem să mărim, vrem să tratăm toţi aceşti copii, pentru că au participat la dezvoltarea infrastructurii neo-natale vor primi cel puţin pentru 5 paturi existente în secţiile actuale dotare corespunzătoare, echipamentele esenţiale pentru pacienţi, ventilatoare medicale, incubatoare şi injectomate - pompe de injecţie, de perfuzie.
Multe dintre aceste secţii degeaba au câte 10-15 paturi de terapie intensivă dacă sunt în stare să îngrijească 3, 4, 5 pacienţi, pentru că nu au ce le trebuie. De aceea, suntem incapabili să rezolvăm problema acestor copii”, a mai explicat dr. Cârstoveanu.
Totodată, 12 ambulanţe speciale vor fi cumpărate pentru transportul bebeluşilor cu afecţiuni grave, iar printre priorităţi este şi achiziţionarea unor aparate speciale de oxigen pentru nou-născuţii cu retinopatie de prematuritate.