Un studiu amplu a arătat că antibioticele ar putea crește riscul de apariție a cancerului de colon în decurs de cinci până la 10 ani de la administrare. Cel mai mare risc îl au persoanele care iau antibiotice pentru mai mult de șase luni.
Studiul, în cadrul căruia au fost analizate peste 40.000 de cazuri din Suedia, este cea mai amplă analiză epidemiologică care a explorat această legătură, relatează Live Science.
„A fost clar, după analizarea datelor, că riscul este foarte concentrat la colonul proximal sau din partea dreaptă”, a spus Sophia Harlid, autor senior al studiului și cercetător la Universitatea Umeå din Suedia.
Riscul de cancer asociat antibioticelor a fost cel mai mare la începutul colonului proximal, numit „colonul ascendent”, care se extinde din partea dreaptă inferioară la cea superioară a abdomenului, se arată în studiu.
Oamenii care au luat antibiotice pentru mai mult de șase luni prezintă cel mai mare risc de cancer, se arată în raportul publicat de Journal of the National Cancer Institute. În comparație cu cei care nu au luat deloc antibiotice, primii prezentau un risc cu 17% mai mare de a fi diagnosticați cu cancer în colonul ascendent.
Chiar și tratamentele de scurtă durată cu antibiotice prezintă un risc asociat cancerului, deși este mult mai redus față de cel observat în urma tratamentelor de lungă durată, se mai arată în studiu.
Vezi și 13% dintre decesele din UE sunt legate de poluare. 1 din 5 români moare din cauza poluării