Marea Britanie începe vaccinarea împotriva COVID-19, iar românii care lucrează în sistemul medical sunt printre primii europeni care vor beneficia de imunizare. În sistemul sanitar din Marea Britanie lucrează peste 4.000 de români.
Nicoleta s-a mutat în Marea Britanie în 2016. Tot de atunci, lucrează ca asistentă medicală la un centru pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psihice.
Luna aceasta ar urma să beneficieze de vaccinul anti-COVID. Vaccinarea ar trebui să fie făcută pe bază de voluntariat. Nicoleta povesteşte, însă, că tonul patronilor a fost unul imperativ.
„Oficial, fiecare membru al staff-ului a primit un mail, cum că trebuie să ne vaccinăm şi, spunând printre rânduri, că dacă se refuză această vaccinare, angajaţii vor primi mai puţine ore. 80% din acel care home nu vor să-l facă”, povestește Nicoleta.
Doar 10%-15% dintre voluntarii pe care s-au testat vacinurile pentru Covid-19 ale Pfizer şi Moderna au prezentat efecte secundare ”vizibile semnificativ”
Ea refuză să fie printre primii vaccinaţi și spune că a fost de două ori infectată cu SARS-CoV-2, aşa că are deja imunitate.
„Eu zic că sunt protejată exact în acelaşi procentaj, protecţia pe care mi-o oferă şi vaccinul. Eu, personal şi, probabil, toate asistentele şi tot personalul, suntem într-un sindicat. Un sindicat privat pe care-l plătim separat, şi, probabil, o să cer o altă opinie să vedem în ce fel ne pot obliga”, a mai spus asistenta.
În Marea Britanie, românii sunt a zecea cea mai frecvent întâlnită naţionalitate în rândul personalului medical. Aproximativ 4.731 români lucrează în sistemul medical din Marea Britanie.
Marea Britanie va începe săptămâna viitoare campania de vaccinare pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, a anunţat miercuri seară premierul Boris Johnson, oferind asigurări că vaccinul produs de companiile Pfizer/BioNTech îndeplineşte cele mai stricte standarde internaţionale.