Utilizarea tehnologiei de către persoanele în vârstă ar putea reduce semnificativ riscul de demență, arată o amplă analiză realizată în SUA. Cercetătorii spun că învățarea și folosirea dispozitivelor digitale poate stimula creierul și consolida sănătatea mintală în timp.
Cercetători din Texas au analizat date din 57 de studii anterioare, care au inclus peste 411.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, pentru a examina legătura dintre obiceiurile de utilizare a tehnologiei și cazurile de demență.
”Poți deschide televizorul oricând și vei vedea oameni spunând că tehnologia ne face rău”, afirmă psihologul și neuro-cercetătorul Michael Scullin, de la Universitatea Baylor. ”Oamenii folosesc frecvent expresii precum «atrofierea creierului» sau «putrezirea creierului», iar acum apare tot mai des termenul de «demență digitală». Ca cercetători, am vrut să știm dacă este adevărat”.
Iar analiza a arătat că folosirea tehnologiei este asociată cu o reducere de 58% a riscului de deteriorare cognitivă. În plus, utilizatorii de tehnologie au prezentat o scădere între 26% și 34% a ritmului declinului cognitiv în timp, scrie Science Alert.
”Datele noastre sugerează că încurajarea persoanelor în vârstă să interacționeze cu tehnologia, în special în moduri care le provoacă mintea, le conectează social și le ajută să compenseze dificultățile cognitive. Ar putea fi o strategie puternică pentru menținerea sănătății creierului”, a declarat neuro-psihologul Jared Benge, de la Universitatea din Texas, Austin.
Cum ajută creierul folosirea tehnologiei
Folosirea tehnologiei ar putea proteja creierul de declinul cognitiv și demență în mai multe moduri, sunt de părere autorii studiului.
De exemplu, ar putea stimula creierul atunci când oamenii învață să folosească aplicații sau dispozitive noi.
Tehnologia ajută, de asemenea, oamenii să rămână conectați social – prin rețele de socializare sau apeluri video. Se știe deja că singurătatea este asociată cu un risc crescut de demență, în timp ce menținerea legăturilor sociale contribuie la sănătatea mentală.
În plus, tehnologia poate ajuta persoanele în vârstă să fie mai autonome – prin aplicații care oferă mementouri pentru medicație sau programări medicale, de exemplu.
”Dacă ai un părinte sau un bunic care evită tehnologia, poate că ar fi timpul să reanalizezi asta”, e sfatul oamenilor de știință.