Cu cât copiii petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât acțiunile și sentimentele lor nu corespund așteptărilor pentru etapa lor de dezvoltare, arată o analiză amplă a 117 studii realizate pe copii de până la vârsta de 10 ani și jumătate. Problemele socio-emoționale pe care copiii le pot dezvolta dacă stau prea mult pe telefon, tabletă sau calculator includ anxietate, depresie, hiperactivitate și agresivitate.
Dar cât timp pot fi lăsați copiii în fața ecranelor astfel încât astfel de probleme să nu apară?
Dacă cel mic nu ascultă sau este foarte agitat când se supără, e clar că timpul pe care îl petrece în fața telefonului sau tabletei trebuie redus, se arată într-un articol publicat de Asociația Americană de Psihologie.
Problemele au fost constatate la copiii sub doi ani care petrec oricât de puțin timp în fața ecranelor (în afară de apeluri video), la copiii între 2 și 5 ani care stau mai mult de o oră pe zi și la copiii mai mari care folosesc aceste dispozitive mai mult de două ore pe zi.
Riscurile cele mai mari de a dezvolta probleme socio-emoționale sunt prezente la copiii care petrec mult timp în fața ecranelor jucând diverse jocuri, în special la cei între 6 și 10 ani, scrie CNN, care citează acest raport.
Mai mult, copiii care întâmpină aceste probleme tind să petreacă încă și mai mult timp în fața ecranelor, pentru a face față anxietății sau depresiei, ceea ce intensifică și mai mult problemele, în special în cazul băieților. Folosirea îndelungată a aparatelor electronice cu ecrane digitale nu este doar o cauză a problemelor – uneori, este un simptom, scrie autorul principal al studiului, Roberta Pires Vasconcellos.
„În multe cazuri, copiii care au deja probleme emoționale apelează la ecrane, în special jocuri video, ca o formă de depășire a problemelor sau evadare”, a declarat Vasconcellos, care este lector asociat al Universității din New South Wales în Sydney.
„Cu toate că acest lucru poate ameliora problemele pe termen scurt, cu timpul îi poate prinde într-un ciclu care accentuează și mai mult acele probleme emoționale”, mai spune omul de știință.
Mulți părinți le dau copiilor acces la telefoane, tablete sau alte dispozitive asemănătoare în încercarea de a-i calma în timp ce lucrează sau în alte situații în care copiii trebuie să facă liniște, precum la restaurant.
Această soluție duce, în timp, la probleme și mai mari, întrucât copiii nu învață cum trebuie să se comporte în acele situații și cum să își stăpânească emoțiile.
„Dacă observi că copilul tău apelează la ecrane tot mai des când este supărat sau retras, ar putea fi timpul să verifici cum stă din punct de vedere emoțional”, a mai spus Vasconcellos.
„În unele cazuri, ei ar putea să caute sentimentul de conexiune sau susținere pe care nu îl găsesc în relațiile lor față în față de acasă, la școală sau în alte medii sociale”, mai spune aceasta.
Copiii trebuie să simtă că sunt auziți, înțeleși și că sunt în siguranță din punct de vedere emoțional atât online, cât și offline, a explicat Vasconcellos. Jocurile online sunt periculoase pentru copii întrucât funcționează ca niște platforme de rețele sociale.
„Din moment ce jocurile continuă și când un jucător se deconectează, copiii s-ar putea simți presați să rămână conectați mai mult timp, ceea ce îi face să își neglijeze activitățile importante din viața reală, precum somnul, temele și interacțiunile față în față”, mai explică aceasta.
Este important să existe reguli privind timpul alocat ecranelor – reguli care trebuie respectate fără excepție. „Menținerea unor reguli consecvente îi ajută pe copii să știe la ce să se aștepte și face ca limitele să fie mai ușor de respectat”, a mai spus Vasconcellos.
Din moment ce timpul petrecut în fața ecranelor poate fi atât o cauză, cât și un simptom al problemelor emoționale și de comportament la copii, părinții trebuie să fie pregătiți să spună nu. S-ar putea ca reacția copiilor să fie una neplăcută pe moment, dar va duce la o mai bună sănătate mintală pe termen lung.