Boala „căprioarelor zombie" se răspândește, iar cercetătorii se tem că se poate transmite la oameni

Boala „căprioarelor zombie" se răspândește, iar cercetătorii se tem că se poate transmite la oameni

Boala cronică de epuizare (CWD) a fost depistată în 800 de mostre prelevate de la căprioare, cerbi și elani din statul american Wyoming. Oamenii de știință avertizează că afecțiunea s-ar putea transmite la oameni, după ce în ultimul an mii de americani au consumat carne infestată.

Boala „căprioarelor zombie” este o formă de encefalopatie spongiformă transmisibilă, provocată de prioni – agenți patogeni anormali, transmisibili. Prionii provoacă modificări ale creierului și ale sistemului nervos, iar animalele infectate devin letargice, salivează excesiv, merg necontrolat și au o privire rătăcită.

ADVERTISING

Afecțiunea a fost descoperită în 800 de mostre prelevate de la căprioare, cerbi și elani din Wyoming, SUA, dar au fost semnalate cazuri și în Norvegia și Coreea de Sud, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Experții avertizează că asistăm la „un dezastru cu evoluție lentă" și cer guvernelor să se pregătească pentru posibilitatea răspândirii la oameni, relatează The Independent.

În 2017, carnea provenind de la 7.000 din cele 15.000 de animale infectate cu CWD a fost consumată de oameni, potrivit Alliance for Public Wildlife. Se estimează că acest număr ar putea crește cu până la 20% anual. În Wisconsin, mii de oameni au consumat, probabil, carne de căprioară infestată, a spus dr. Anderson.

CWD este o afecțiune extrem de greu de eradicat din momentul în care mediul este infectat. Boala poate persista ani la rând în murdărie și pe suprafețe, iar datele cercetătorilor arată că este rezistentă la dezinfectanţi, formaldehidă, radiații și incinerarea la 600 de grade Celsius.

ADVERTISING

„Focarul de Boala vacii nebune din Marea Britanie a dat un exemplu al modului în care, peste noapte, lucrurile o pot lua razna când se întâmplă un eveniment de propagare, să zicem, de la animale la oameni", a spus cercetătoarea Cory Anderson, expertă în studierea CWD, pentru The Guardian.

„Vorbim despre posibilitatea ca un lucru asemănător să se întâmple. Nimeni nu spune că se va întâmpla cu certitudine, dar este important pentru oameni să fie pregătiți", a spus ea.

În Marea Britanie, aproximativ 4,4 de bovine au fost sacrificate după răspândirea bolii vacii nebune în anii '80 și '90, din cauza bovinelor hrănite cu carne și făină de oase infectate. Boala, de regulă fatală pentru bovine, infectează sistemul nervos central, iar animalele au simptome precum agresivitatea și lipsa de coordonare. Din 1995, 178 de decese umane au fost atribuite transmiterii maladiei de la animale.

ADVERTISING

Compania din domeniul biotehnologiei Ginkgo Bioworks a avertizat că bolile transmise de la animale la oameni ar putea ucide de 12 ori mai multe persoane în 2050 decât în ​​2020, iar epidemiile provocate de boli transmise de la animale ar putea fi mai numeroase în viitor din cauza schimbării climatice și a defrișărilor.

Între 1963 și 2019, epidemiile s-au înmulțit cu 5% pe an, iar decesele provocate de acestea au crescut cu 9% pe an, potrivit cercetării companiei.

„Dacă aceste rate anuale de creștere continuă, ne-am putea aștepta ca agenții patogeni analizați să provoace de patru ori mai multe evenimente de propagare și de 12 ori mai multe decese în 2050 decât în ​​2020", a avertizat Ginkgo Bioworks.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇