O boală misterioasă se răspândește la câini, iar veterinarii nu-și dau seama cu ce au de-a face

O boală misterioasă se răspândește la câini, iar veterinarii nu-și dau seama cu ce au de-a face

Cercetătorii americani încearcă să înțeleagă ce anume provoacă un val de infecții respiratorii la câini. În unele cazuri afecțiunea a fost fatală.

Boala misterioasă este descrisă ca o „afecțiune infecțioasă respiratorie canină atipică”, a anunțat Departamentul de Agricultură din statul american Oregon. Simptomele includ tuse, strănut, scurgeri din ochi sau nas și letargie.

Veterinarii din Oregon au înregistrat peste 200 de cazuri de la începutul lunii august. Alte cazuri au fost semnalate în statele Colorado, Illinois și New Hampshire, relatează CNN.

Laboratorul de diagnosticare a bolilor animalelor din Washington a raportat, de asemenea, mai multe cazuri ale acestei afecțiuni canine misterioase.

ADVERTISING

"A fost o creștere a numărului de câini cu afecțiuni respiratorii (tuse, letargie, febră), iar manifestările au persistat mai mult de câteva zile", a transmis Kevin Snekvik, directorul executiv al centrului și profesor la Washington State University College of Veterinary Medicine.

Snekvik a spus că la acest laborator nu au fost raportate decese, însă centrele din alte state au înregistrat câteva cazuri fatale.

Potrivit specialiștilor, câinii care au această afecțiune au semne asemănătoare unei boli respiratorii, dar în general nu sunt testați pozitiv pentru afecțiunile respiratorii obișnuite. În plus, boala e destul de rezistentă la tratamentele standard, a spus dr. David B. Needle, medic patolog la Laboratorul de Diagnostic Veterinar din New Hampshire și profesor asociat la Universitatea din New Hampshire.

ADVERTISING

"Decesele nu par să fie o parte majoră a sindromului pe care îl investigăm, animalele dezvoltând rar o pneumonie acută și uneori fatală, după această boală lungă. Credem că ar putea fi vorba de o infecție secundară", a spus Needle.

De unde a apărut boala

Needle face parte dintr-o echipă care încearcă să depisteze boala și să găsească secvențe comune de ADN cu alte afecțiuni prin colectarea de eșantioane de la alte clinici veterinare și compararea rezultatelor.

"Dacă avem de-a face cu un patogen, e posibil ca bacteria să fie una care s-a adaptat, cu un lung istoric de colonizare a câinilor", a spus Needle. Un episod de natură evoluționistă, precum o mutație spontană sau o genă preluată dintr-o sursă diferită, ar putea face ca bacteria să devină virulentă, a explicat el.

ADVERTISING

Acesta a mai spus că experții au colectat probe din Oregon și așteaptă să primească eșantioane prelevate și din Colorado, Illinois și alte state pentru a le testa.

Ce trebuie să facă proprietarii de câini

Deși evoluția situației este preocupantă, Asociația Medicală Veterinară din Oregon le recomandă proprietarilor de câini să fie mai degrabă vigilenți decât îngrijorați.

Cu toate că boala este neobișnuită, epidemii periodice ale unui complex de boli respiratorii infecțioase canine (CIRDC) pot surveni la populația de câini. Cel puțin nouă bacterii și virusuri au legătură cu CIRDC, care se transmite prin aer, arată asociația.

"Infecția cu mai multe bacterii sau cu un agent viral este obișnuită. Simptomele includ tuse, strănut, scurgeri nazale și/sau oculare și letargie. Dacă câinele dvs prezintă aceste simptome, vă rugăm să contactați medicul veterinar", este recomandarea instituției.

Proprietarii de câini își pot menține animalele sănătoase având grijă să le facă vaccinurile la timp, precum cele pentru gripă, Bordetella și paragripă.

Alte sfaturi de la Asociația Medicală Veterinară din Oregon sunt:

  • reducerea contactului cu un număr mare de câini necunoscuți. Ca și alți patogeni respiratori, cu cât mai multe contacte are un câine, cu atât riscul de a întâlni un exemplar infectat este mai mare;
  • reducerea contactului cu câini bolnavi. Poate fi dificil de apreciat dacă un câine arată bolnav, dar dacă acesta tușește, îi curg nasul și ochii, ține-ți animalul preferat departe de acesta;
  • dacă ai un câine bolnav, ține-l în casă și scoate-l doar pentru a-l duce la veterinar;
  • ai grijă să nu bea apă din bălți sau din recipientele comunale folosite de mai multe animale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇