Bebelușii ar putea înghiți, odată cu laptele, și milioane de microparticule de plastic din biberon

Bebelușii ar putea înghiți, odată cu laptele, și milioane de microparticule de plastic din biberon

Un studiu făcut de cercetători de la Trinity College din Dublin a scos la iveală că întreg procesul de preparare a laptelui duce la desprinderea de pe biberon a milioane de microparticule și nanoparticule de plastic, ce ajung, apoi, să fie înghițite de bebeluși.

Oamenii de știință au făcut experimente pe 10 tipuri de polipropilenă care acoperă materialele din care sunt făcute două treimi din biberoanele care există pe piața globală. Concluziile au fost că biberoanele eliberează între 1,3 și 16,2 milioane de microparticule la un litru de lichid.

Raportat la media zilnică de hrană a unui bebeluș, acesta consumă și aproximativ 1,6 milioane de microparticule de plastic. Și în funcție de cât de puțin prezent e în cultura unei țări alăptatul la sân, cifra urcă la 2,3 milioane în America de Nord, în timp ce în Franța, Olanda sau Belgia poate ajunge până la o medie zilnică de 4 milioane de microparticule de plastic ingerate de bebeluși, potrivit concluziilor publicate în jurnalul Nature Food și citate de Wired.

ADVERTISING

Inginerul John Boland de la Trinity College Dublin, coautor al lucrării, spune că el și colegii săi au folosit metoda patentată de Organizația Mondială a Sănătății pentru prepararea în condiții sigure a laptelui praf pentru bebeluși.

Asta presupune sterilizarea biberonului în apă fiartă, după care este uscat și lăsat să se răcească. Este umplut apoi cu apă la 70 de grade Celsius, este adăugat laptele praf, se agită sticla și se lasă la răcit conținutul până la temperatura la care e optim pentru consum.

ADVERTISING

După acest proces, cercetătorii au strecurat lichidul printr-un filtru pentru microparticule și au numărat ce a rămas. Același rezultat l-au obținut și cu lapte praf, și cu apă de la robinet, și cu apă deionizată, iar rezultatele au fost similare.

Filtrul lor a prins particule până la 0,8 microni (a milioana parte dintr-un metru), însă ce a scăpat filtrului sunt bucățele și mai mici, numite nanoparticule.

”Când ne-am uitat la ce a trecut de filtru, am văzut că avem trilioane de nanoparticule, atât de multe că sunt prea greu de numărat, pentru că tind să stea grupate”, a spus Boland.

ADVERTISING

Însă el și colegii săi au diluat substanța până au obținut separarea acelor nanoparticule și tot au găsit numere care corespund ordinului trilioanelor, păstrând raportarea la litrul de soluție inițială.

Rezultatele lor au fost verificate și de un alt laborator, care a oferit cifre chiar puțin mai mari.

”Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să alarmăm părinții, dar acesta este un subiect serios și tocmai de aceea am verificat rezultatele, să fim siguri de ele”, a mai spus Boland, precizând că studiul nu a acoperit și implicațiile asupra sănătății bebelușilor, dar cu siguranță a ridicat semne de întrebare serioase.

Cercetătorii au precizat că, cu cât este mai mare temperatura la preparare, cu atât mai multe particule sunt eliberate. Apa încălzită la 25 de grade Celsius, practic la temperatura camerei, și agitată în biberon eliberează până la 600.000 de microparticule de plastic la un litru de lichid.

Pentru a reduce cât mai mult numărul de micro și nanoparticule de plastic care ajung în lapte, Boland spune că e esențial ca, după sterilizarea biberonului în apă fiartă, acesta să fie clătit minim de 3 ori cu apă la temperatura camerei.

Iar amestecarea laptelui ar fi ideal să fie făcută într-un recipient care nu e din plastic, să fie lăsată la răcit, și apoi turnată în biberon.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇